BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Putin'den doğu Ukrayna için 'devleti' tartışma çağrısı

Rus medyasında yer alan haberlere göre Putin, Ukrayna'nın doğusu için 'devlet olma durumunu' tartışma çağrısında bulundu. Çağrı AB'nin Rusya'ya geri adım atması için bir hafta süre tanımasının ardından geldi.

Abone ol

Rusya lideri Vladimir Putin, doğu Ukrayna'da "devlet olma durumunu" tartışmak için görüşmeler yapma çağrısında bulundu.

Putin'in Rus medyasında yer alan çağrısı, AB ülkelerinin liderlerinin Rusya'ya Ukrayna'daki güçlerini çekmesi içn bir hafta süre tanımasının ardından geldi.

Rusya Ukrayna sınırını yasadışı olarak geçip oradaki Rus ayrlıkçıları desteklediği iddialarını reddediyor.

Geçtiğimiz günlerde NATO 1000 kadar Rus askerinin sınırı geçtiğine ve ayrılıkçılara yardım ettiğini söyleyerek uydu fotoğrafları yayınladı.

Rus yanlısı ayrılıkçıların eylemlerini "haklarını savunan insanların doğal tepkileri" olarak niteleyen Putin, "İnsanlar açıkça vurulurken Rusya kenara çekilip bekleyemez" dedi.

AB'nin yaptırımları genişletme tehdidini görmezden gelen Putin, birliği Ukrayna'da "darbeyi desteklemekle" suçladı.

BBC Moskova'daki muhabiri Steve Rosenberg Putin'in çağrısının Ukrayna üzerinde ayrılıkçılarla ve Rusya ile görüşme başlatmak için baskı kurmak amacıyla olduğunu söylüyor. Rosenberg'e göre eğer Kiev bunu yapmazsa, son zamanlarda ismini giderek daha fazla "Novorusya" olarak anmaya başladığı bölgenin Ukrayna'dan ayrılması için baskı oluşturabilir.