BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,73
ALTIN 2.487,86
HABER /  DÜNYA

Putin'den basına 'küfür' yasağı!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yazılı ve görsel basında küfürlü ifadelerin kullanılmasını yasaklayan yeni ceza yasasını imzaladı.

Abone ol

Buna göre küfürlü ifade kullanan gazetecilere 100 dolar, kurumlara ise 6300 dolara kadar ceza verilebilecek.

Devlet Başkanlığı Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamaya göre, yeni yasa “Kitle İletişim Araçları” ve “Asayişin Bozulması” kanunlarında değişikliği öngörüyor. Yasanın ihlal edilip edilmediğini dil bilimi uzmanları tespit edecek.

Yasa medyada yer alan küfürlü ifadelere yönelik cezaları şöyle belirtiyor: Şahıslar için 2 bin rubleden 3 bin rubleye (100 dolar) kadar. Yetkili şahıslar için 5 bin rubleden 20 bin rubleye kadar ve tüzel kişiler için de 20 bin rubleden 200 bin rubleye kadar. Ceza bağlamında küfürlü ifadelerin yer aldığı yayına da el konulacak.

Basında Küfür Cezası Yasası 19 Mart’ta parlamento alt kanadı Duma’da, 27 Mart’ta da üst kanat Federasyon Konseyi’nde kabul edilmişti.

İnterfaks haber ajansına göre, yapılan araştırmalarda Rusya vatandaşlarının yüzde 84’ü yasayı destekliyor. Son yıllarda medyada küfürlü ifadelerin sık yer alması halkın tepkisine neden oluyordu. Şikayetlerin artması üzerine Federal Kitle İletişim Araçları Denetleme Servisi (Roskomnadzor) harekete geçmişti.