BIST 9.717
DOLAR 32,50
EURO 34,92
ALTIN 2.436,28
HABER /  DÜNYA

Putin için yapılan teklif dünyayı şaşırttı!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Nobel Barış Ödülü için aday gösterildi. Açıklamayı, Oslo Nobel Enstitüsü Başkanı Geir Lundestad yaptı.

Abone ol

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Nobel Barış Ödülü için aday gösterildi. Açıklamayı, Oslo Nobel Enstitüsü Başkanı Geir Lundestad yaptı.

Bu yıl ödül için rekor sayıda aday gösterildi. Listede 278 politikacı, halk figürü ve örgüt yer alıyor. Adaylar arasında Edward Snowden ve Katolik Kilisesi lideri Papa Fracis yer alıyor.

Nobel Komitesi, ödül sahibinin ismini 2014 yılı ekim ayı ortalarında açıklayacak.

KGB AJANLIĞINDAN DEVLET BAŞKANLIĞINA PUTİN

Rusya devlet başkanı Vladimir Vladimiriç Putin'in annesi fabrika işçisi, babası donanmada denizaltı filosunda görevli idi.

1975 yılında Saint Petersburg Leningrad Üniversitesi (üniversitenin yeni adı Sankt Petersburg Üniversitesi) Uluslararası Hukuk Bölümü'nden mezun oldu.

Mezuniyetinin ardından, 1975'ten itibaren KGB'de çalışmaya başlayan Putin, bir süre Almanya'da görev yaptı, Leningrad'a dönmesinin ardından da üniversite yönetiminde görev aldı.1990'da Leningrad Şehir Konseyi'nde danışmanlık yapan Putin, 1991-1992 yıllarında da belediye başkan yardımcısı ve belediye konseyi dış ilişkiler komitesinin başkanı idi.

Rusya Federasyonu'nun 2000-2008 yılları arasında cumhurbaşkanlığını görevini yürüttü. 2000 yılında yapılan seçimlerde Rusya Federasyonu Komünist Partisi başkanı Zyuganov'un önünde %52,9'luk oy oranıyla cumhurbaşkanı seçilmiş, 2004 yılında yapılan seçimlerde ise %71'in üzerinde oyla tekrar cumhurbaşkanı seçilmiştir.

Döneminde Rusya ekonomisi hızlı büyüme rakamları yakalamış, ülkesinin bağımsızlığı yolunda çok önemli adımlar atmış, merkezi otorite kuvvetlendirilmiş, silahlı kuvvetlerde reform başlamıştır.

GÜRCİSTAN, SURİYE, UKRAYNA

Nobel barış ödülüne aday gösterilen, Putin, 2008 yılında Gürcistan ile Rusya'nın sınır sorunlarını askeri güç kullanarak aşmayı tercih etmiş, Suriye'de Esad rejimini destekleyerek iç savaşın sürmesini sağlamış, son olarak da Ukrayna'da Yanukoviç'in devrilmesi sonrasında Kırım'ın işgali için direktif vermişti.