BIST 9.548
DOLAR 32,50
EURO 34,58
ALTIN 2.501,33
HABER /  GÜNCEL

Putin ABD'yi ayrılıkçıları desteklemekle suçladı

Rusya lideri bu konuyu eski ABD Başkanı George Bush'la görüştüğünü ve Bush'un kendisine ABD istihbarat servislerinin "arkasına bir tekme atmaya" söz verdiğini öne sürdü.

Abone ol

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Amerika Birleşik Devletleri'ni Kuzey Kafkasya'da ayrılıkçılara yardımcı olmakla suçladı.

Vladimir Putin bu konuyu eski ABD Başkanı George Bush'la görüştüğünü ve Bush'un kendisine Amerikan istihbarat servislerinin "arkasına bir tekme atmaya" söz verdiğini öne sürdü.

2000'li yıllarda Rushükümet güçleri Çeçenistan, İnguşetya ve Dağıstan'da İslamcı direnişçilerle mücadele etmişlerdi.

Putin Rus güvenlik servislerinin ayrılıkçılar ve ABD istihbarat subayları arasındaki görüşmeleri dinlediğini iddia etti.

Rus lider, istihbarat teşkilatları FSB'nin yetkililerinin "Amerikalı meslektaşlarından" bir mektup aldığını, Amerikalıların mektupta "Kafkasya'daki İslamcı ayrılıkçılar da dahil olmak üzere Rusya'daki tüm muhalefet güçlerini desteklemeye hakları olduğunu" söylediğini iddia etti.

'Rusya'nın dağılması umurumuzda değil'

Putin Batı'nın Rusya'ya zarar verme arzusunda olduğu korkularını da dile getirdi.

Rus lider bazı dünya liderlerinin kendisine, Rusya'nın olası dağılmasının umurlarında olmadığı söylediğini kaydetti.

Putin, ikinci Çeçenistan savaşı zamanında aralarında cumhurbaşkanları ve başbakanlar da olan mevkidaşlarının kendisine, Rusya'nın mevcut haliyle ayakta kalamayacağını düşündüklerini söylediğini belirtti.

Rus lider "Tek sorun bunun ne zaman olacağı ve sonuçlarının ne olacağıydı" dedi.

Putin bu açıklamaları resmi Rossiya-1 TV kanalında, iktidarda 15 yılına ilişkin yeni bir belgeselde yaptı.