BIST 9.998
DOLAR 32,38
EURO 34,90
ALTIN 2.397,90
HABER /  DÜNYA

Protokole Azerbaycanı tepkisi

Ermenistan ile imzalanan protokol Azerbaycan'ı üzdü. Aliyev, Türkiye'ye inanmak istediklerini söyledi.

Abone ol

Türkiye ile Ermenistan arasında uzlaşı protokollerinin imzalanmasıyla iki ülke arasındaki sınırın açılacak olmasının Azerbaycan ile Ermenistan arasında devam eden Karabağ sorununa barışçıl çözüm bulunması görüşmelerine de katkıda bulunacağı görüşüne kesinlikle katılmıyorum.

Türkiye ile Ermenistan arasında Osmanlı döneminden bu yana devam eden düşmanlıkların sona erdirilmesi için dün İsviçre’nin Zürih kentinde iki ülke Dışişleri Bakanları hazırlanan uzlaşı protokollerine imza için hazırlanılırken, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ankara’ya sitemde bulundu. Aliyev, Türkiye’nin üst düzey yönetiminin, Karabağ meselesi çözüme kavuşmadan sınırın açılmayacağı yolunda kendilerine söz verdiğini hatırlattı. Azerbaycan devlet televizyonuna önceki akşam demeç veren Aliyev, Türkiye-Ermenistan uzlaşı sürecinin Azerbaycan-Ermenistan Karabağ görüşmelerine paralel yürütülmesi gerektiğini söyledi.

Aliyev özetle şöyle konuştu:

Sapmalar olumsuz

“Türkiye ile Ermenistan arasında uzlaşı protokollerinin imzalanmasıyla iki ülke arasındaki sınırın açılacak olmasının Azerbaycan ile Ermenistan arasında devam eden Karabağ sorununa barışçıl çözüm bulunması görüşmelerine de katkıda bulunacağı görüşüne kesinlikle katılmıyorum. Azerbaycan bu konudaki tutumunu daha önce dile getirerek iki sürecin paralel, birbirine bağlı yürümesi gerektiğini dile getirmişti. Türkiye ile Ermenistan arasındaki sınırın ancak ve ancak Karabağ meselesine çözüm bulunduğunda açılması gerektiğini dile getirmiştik. Bu prensipten sapmalar olumlu değil, istenmedik sonuçlar veriyor. Moldova başkenti Kişinev’deki Azerbaycan-Ermenistan Karabağ zirvesi maalesef olumlu hiçbir sonuç alınmadan sona ermiştir. Ermenistan, Türkiye ile yürütülen uzlaşı görüşmelerini büyük kazanım sayarak Kişinev’de bize karşı daha uzlaşmaz tavır takınmaya başlamıştır. Bu uzlaşmaz tavırla ilgili verebileceğimiz örnekler de vardır.”

Defalarca güvence

Türkiye’den beklentilerine de değinen Aliyev, “Türkiye üst düzey yönetimi Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Meclis Başkanı bize defalarca Ermenistan ile sınır konusunda güvence verdi. Karabağ meselesi çözüme kavuşmadan sınırın kapalı kalacağı teminatı verildi. Azerbaycan, bağımsız devlet olarak başka ülkelerin aralarındaki ilişkilerin nasıl düzenleneceğine karışmayı asla düşünmemekte. Ancak Azerbaycan kendi içişlerine de başkalarının müdahale etmesine karşıdır. Sonuç olarak Türkiye yönetiminin bize verdiği sınır güvencesi sözünün arkasında duracağını ümit ediyoruz” ifadesini kullandı.