BIST 9.952
DOLAR 32,38
EURO 34,79
ALTIN 2.431,11
HABER /  DÜNYA

Projelerini anlattı

Barış ve Demokrasi Partisi’nden (BDP) Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Gültan Kışanak, kadınların eşit temsilinin, kadın özg...

Abone ol

Barış ve Demokrasi Partisi’nden (BDP) Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Gültan Kışanak, kadınların eşit temsilinin, kadın özgürlük mücadelesi açısından devrim niteliğinde sonuçlar çıkaracağına inandığını söyledi.
Kışanak, 17 Aralık operasyonu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Bu kavga büyük bir kava, büyük bir tartışma. Bunun iki taraf arasında güç paylaşımına gitmeden Türkiye’nin lehine ne gibi sonuçlar doğurur buna bakmak lazım. Ortada çok önemli sorunların gün yüzüne çıkmasına neden olan bir kavga var. Büyük bir yolsuzluk problemi var, denetimsizlik sorunu var. Devletin demokratik işleyişine engelleyen bazı mekanizmalar var” dedi.
Kışanak, BDP Diyarbakır İl Başkanlığı’nda Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığının açıklanmasının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Kışanak, yerel yönetimlerin kadınların hayata eşit özgür katılımlarının önünü açabilecek en önemli çalışma alanı olarak gördüğünü söyledi. Kendilerinin yerel yönetimlerde kadınların eşit temsilinin kadın özgürlük mücadelesi açısından devrim niteliğinde sonuçlar çıkaracağına inandıklarını belirten Kışanak, yerel yönetimlerde eşit temsil düzeyini gören her kadının, yarışa katılabileceği, ideallerini gerçekleştirebileceği, kamusal alana çıkabileceği iddiası ve özgüvenini yakalayacaklarını dile getrdi.
Bir gazetecinin ‘Bu kadar çok kadın aday olması siyasette kullanılan dili nasıl etkiler?’ sorusuna Kışanak, “Erkek dili dediğimiz egemenlikçi otoriter üstten bakan hükmeden küçümseyen ötekileştiren yok sayan yeri geldiğinde konuda hakaret eden bir üsluba sahip ve bu ne yazık ki Türkiye siyasetini ciddi derece zarar veren ve seviyesini düşüren bir durum. Biz yerelde iddialıyız. Yerel yönetimlerde kesinlikle kadınların farkı açığa çıkacak” diye konuştu.

“TÜRKİYE EĞER BİR NORMALLEŞME ARIYORSA ÖNCELİKLİ OLARAK DEVLETİ NORMALLEŞTİRMELİ”
Adaylığının açıklandığı andan itibaren kendisinin belediye başkan adayı olduğunu bu nedenle partideki eşbaşkanlık görevini artık yürütemeyeceğini ifade eden Kışanak, son kez siyasi bir demeç verebileceğini aktardı. Kışanak, 17 Aralık 2013 Salı günü düzenlenen operasyonla aralarında Bakan çocuklarının da bulunduğu çok sayıda kişinin gözaltına alınması ile sonuçlanan yolsuzluk operasyonu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Bu kavga büyük bir kava, büyük bir tartışma bunun kesinlikle iki taraf arasında güç paylaşımına gitmeden Türkiye’nin lehine ne gibi sonuçlar doğurur buna bakmak lazım. Çünkü biraz maç seyreder gibi, kim bugün hangi lafı dedi diye bakılıyor ve bir güç yarışı içerisinde değerlendiriliyor. Oysa ortada çok önemli sorunların gün yüzüne çıkmasına neden olan bir kavga var. Ve bu ortaya çıkan sorunlarımız şudur ki büyük bir yolsuzluk problemi var denetimsizlik sorunu var ve çok büyük bir devletin bürokratik sistemleri içerisinde devletin demokratik işleyişine engelleyen bazı mekanizmalar var. Bunların her ikisini de açığa çıkaracak ve bunları artık sistemimizden ayıklayacak Türkiye siyasetinden ayıklayacak bir sürece evrilmesini biz arzu ediyoruz. Türkiye bu konuya çok yüzeysel yaklaştı susurluk döneminde hadi işte Susurluk operasyonu ile bağırsaklar temizlendi denildi olmadığını gördük. Sonra Ergenekon ile oluyor dediler olmadığını görüyoruz şimdi yeni bir tartışma var bu Türkiye’nin devlet sistemi içerisinde oluşmuş, kökeni de çok derinlerde çok geçmişte olan bir problem alanıdır, yapısal bir sorundur. Türkiye eğer bir normalleşme arıyorsa öncelikli olarak devleti normalleştirmeli” şeklinde konuştu.

BDP’Lİ TUTUKLU MİLLETVEKİLLERİ
KCK davası ile tutuklanan ve hala cezaevinde bulunan BDP’li milletvekilleri ile ilgili de konuşan Kışanak, “Tabii ki milletvekili arkadaşlarımızın serbest bırakılmaması tamamen demokratik hukuk kurallarına karşı bir dirençtir. Aslında bir anayasa suçu işleniyor. Anayasa mahkemesi bu ülkede en yüksek yargı organı ise ve norm belirleyen kural koyan denetim yapan bir organ ise herkesin buna saygı göstermesi orada alınan kararları hayata geçirecek bir tutum ve yaklaşım içerisinde olması gerekir” ifadelerini kullandı.
Fetullah Gülen’in hırsızlık ve yolsuzluk yapanlara yönelik sarf ettiği bedduaya ilişkin de konuşan Kışanak, “Bu konuda bir değerlendirme yapmak istemiyorum. Türkiye ne yazık ki biraz maç izler gibi kim kime ne dedi diye izliyor. Böyle izlemeye devam edersek yarın birileri birileri ile anlaşır gene vatandaş halk demokrasi özgürlük isteyenler ortada kalır” dedi.

“BÜYÜK PROJELER ÜRETECEĞİZ”
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı kazanması durumunda yapacakları projelerden de bahseden Kışanak şöyle devam etti:
“Bizde yerelde yerel ölçekte Amed ölçeğinde, özellikle temiz enerji konusunda büyük projeler üreteceğiz ve bunu hayata geçirmeye çalışacağız. Kamusal hizmetlerin yerinde herkese ulaşılabilir olması konusunda daha adil dağılımını adil yapan bir yaklaşım ile yerinden hizmet götürmeyi esas alan bir demokratik yönetim anlayışı içerisinde olacağız. Bunun içerisinde ağırlıklı olarak sosyal politikalar yer alacak Büyükşehir belediye yasası ile birlikte aslında Türkiye şunu çok tartıştı bu yerel yönetimlerde bir devrim niteliğinde gibi algılandı doğrudur siyasi temsili yükseldi, hizmet alanı genişledi fakat yetkilerinde herhangi bir değişiklik yok. Tabi bütün bunların sonunda yoksulluk ve işsizlik bu kentin en büyük problemi bu konuda özellikle kırsal kalkınma programları ile ve kentte istihdam yaratacak yatırım imkanları ile neler yapabiliriz bunlar önümüzdeki en çok üzerinde tartıştığımız fikir yürüttüğümüz alanlar.”
(İHA)