BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Prim borcunda son günler

Prim borçlarının yeniden yapılandırılmasına büyük ilgi oldu. Başvuranlar Halkbank'tan kredi çekebilecek.

Abone ol

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Halkbank arasında, prim borçlarının yeniden yapılandırılmasından faydalanılabilmesi için düşük faizli kredi teminine ilişkin protokol imzalandı.

SGK Başkan Vekili Fatih Acar, kurumda düzenlenen basın toplantısında, 5510 Sayılı Kanunun Geçici 24. maddesi gereğince; Esnaf ve Sanatkarlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu ve Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanununa göre sigortalı olanların prim borçlarının yeniden yapılandırıldığını anımsattı.

Söz konusu kanunlara tabi olarak yaşlılık aylığına hak kazanmış ancak prim borçları nedeniyle yaşlılık aylığı bağlanamayan yaklaşık 178 bin vatandaşın bulunduğunu belirten Acar, şunları kaydetti:

'Kurumumuzca gerek yüksek miktarda borcu olup ödeme sıkıntısı çeken tüm vatandaşlarımız gerekse yaşlılık aylığına hak kazanmış ancak birikmiş prim borçları nedeniyle yaşlılık aylığı bağlanamayan ve sağlık yardımlarından yararlanamayan sigortalıların, (Bağ-Kur) kendilerine bağlanacak yaşlılık aylığı karşılığında uygun şartlarda kredi kullandırılması için kamu ve özel bankalarla görüşmelerde bulunulmuştur. Bu çerçevede SGK Başkanlığı ile Halkbank Genel Müdürlüğü arasında bir işbirliği protokolü imzalanmasına karar verilmiştir.''

Acar, protokolle bu kanunlara tabi sigortalıların birikmiş prim borçlarını Halkbank'tan kredi kullanarak tasfiye etmesinin ve kredi teminatı olarak kurumun sigortalıya bağlayacağı yaşlılık aylığının gösterilmesinin sağlanacağını bildirdi.

BAŞVURULAR 28 AĞUSTOSA KADAR

Protokol kapsamında Halkbank'ın sigortalılara 60 ay vadeye kadar kredi verebileceğini ifade eden Acar, faiz oranlarının 12 aya kadar yüzde 1,67, 13-36 ay arası yüzde 1,72, 37-60 ay arası yüzde 1,75 olarak uygulanacağını söyledi.

Krediden yararlanarak borçlarını tasfiye eden ve yaşlılık aylığı bağlanan sigortalılar ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerin, kredi borçlarına bağlı olmadan derhal sağlık yardımlarından faydalanmaya başlayacaklarını anlatan Acar, sigortalıların en geç 28 Temmuza kadar SGK'ya başvurmak zorunda olduklarını, 28 Ağustosa kadar Halkbank şubelerinden kredi kullanabileceklerini belirtti.

Prim borçlarının yeniden yapılandırılması uygulamasına vatandaşların yoğun ilgi gösterdiğini ifade eden Acar, şu ana kadar toplam 580 bin 538 kişinin kuruma başvurduğunu, yapılandırılan borç tutarının 8 milyar 378 milyon 917 bin YTL'ye ulaştığını, kurumun yaptığı tahsilat tutarının da 1 milyar 145 milyon 576 bin YTL olduğunu bildirdi.

Bundan sonra yeniden yapılandırmanın söz konusu olmayacağını vurgulayan Acar, ''Süre bitiminde tahminlerin çok üzerinde bir borcu tahsil edeceğimize inanıyorum. Vatandaşlarımızın, kendileri için çok önemli avantajlar içeren bu uygulamadan yararlanmaları, son haftaya girdiğimiz düşünüldüğünde son derece önemlidir'' dedi.

SAĞLIK SEKTÖRÜNDE SUİSTİMAL

Sosyal Güvenlik Reformu ile sağlık alanında çok olumlu gelişmeler yaşandığını belirten Acar, son dönemlerde yapılan inceleme ve denetimlerin, suistimalin oldukça yüksek boyutlarda olduğunu ortaya çıkardığını ifade etti.

Acar, 2007 ve 2008'in ilk 6 ayı kıyaslandığında, toplam sağlık giderlerinin yüzde 26, özellikle üniversite hastaneleri ve özel hastanelere yapılan ödemelerin ise yüzde 77 arttığını söyledi.

Bu suistimalleri önlemek için 3 ay içinde Elektronik SUT'a (Sağlık Uygulama Tebliği) geçileceğini bildiren Acar, tebliğe uygun olmayan tüm ödemelerin elektronik ortamda takip edileceğini kaydetti.

Acar, ayrıca Sağlık İşleri Merkez Müdürlüğü bulunan 16 ilde 22 iç denetçinin görevlendirildiğini belirtti.

Rehberlik öve Teftiş başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren müfettişlerin ilk aşamada Ankara'da 13 büyük hastanede denetimlere başladığını anlatan Acar, yapılan denetimlerde haksız menfaat elde ettiği tespit edilen sağlık hizmeti sunucularının sözleşmelerinin tek taraflı fes edileceğini, bu kuruluşların yetkilileri hakkında da suç duyurusunda bulunulacağını kaydetti.

HALKBANK GENEL MÜDÜRÜ AYDIN

Halbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın da 1 milyona yakın Bağ-Kur emeklisine aylık ödeyen bir banka olarak, SGK ile böyle bir iş birliğinde bulunmanın en çok kendilerine yakışacağını söyledi.

Uygulamadan yararlanmak isteyenlerin 28 Temmuza kadar SGK'ya yeniden yapılandırma için, 28 Ağustosa kadar da Halkbank şubelerine kredi için başvurmaları gerektiğini hatırlatan Aydın, yoğun talep halinde hafta sonu da hizmet verebileceklerini bildirdi.

''3,4 MİLYAR YTL TAHSİLAT SÖZ KONUSU''

Daha sonra soruları yanıtlayan Acar, emekliliğe hak kazandığı halde prim borcu nedeniyle aylık bağlanamayanların toplam prim borç tutarının sorulması üzerine, gecikme cezası ve zammı ile birlikte toplam 6,4 milyar YTL prim alacağı bulunduğunu, bu durumda olanların tamamının uygulamadan yararlanması halinde kurumun 3,4 milyar YTL tahsilatının söz konusu olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından, Acar ve Aydın, Düşük Faizli Emeklilik Kredisi Protokolünü imzaladı.

Uygulamadan yararlanmak isteyen vatandaşlar, gerekli bilgi ve belgeleri SGK il müdürlükleri ile Halkbank şubelerinden temin edebilecek.