BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,84
ALTIN 2.392,91
HABER /  GÜNCEL

Portekiz'de bütçe mahkemelik oldu

Portekiz'de cumhurbaşkanı Aníbal Cavaco Silva ülkenin tartışmalı yıllık bütçesini Anayasa Mahkemesi'ne göndereceğini açıkladı.

Abone ol

Portekiz'de cumhurbaşkanı, ülkenin tartışmalı yıllık bütçesini Anayasa Mahkemesi'ne göndereceğini açıkladı.

Aníbal Cavaco Silva, bütçenin vatandaşlara adil davranmadığını, ve bazı kesimleri diğerlerinden daha ağır vurduğunu söyledi.

Bütçeyi hazırlayan orta sağ hükümet, daha önce görülmemiş seviyelerdeki vergi artışının, ülkenin Euro bölgesinden kurtarma paketi alabilmesi için gerekli olduğunu belirtmişti.

Portekiz'de bir cumhurbaşkanı daha önce sadece bir kez imzalanan bir kanunu Anayasa Mahkemesi'ne gönderdi.

1 Ocak'ta devreye giren vergi artışları, pek çok Portekizli için bir aylık maaştan fazlasına eşit.

Cumhurbaşkanı Cavaco Silva bu sürpriz açıklamayı Yeni Yıl konuşması sırasında yaptı. Kendisi kanunu bundan bir gün önce imzalamıştı.

Konuşmasında Silva "Talimatım doğrultusunda 2013 bütçesinin anayasaya uygun olup olmadığına Anayasa Mahkemesi karar verecek." dedi.

Cumhurbaşkanı, konuşmasında ülkenin zorlu bir kemer sıkma dönemi ve resesyondan geçtiğini söyledi ve Portekiz'in yıllık üretiminin iki katına eşit olan dış borcunun sürdürülemez olduğunu kabul etti.

Muhalefetteki sosyalistler vergi artışının geçerliliğini sorgulamış; ve cumhurbaşkanının başvurmaması durumunda Anayasa Mahkemesi'nde dava açacaklarını söylemişti.

Mahkeme geçen sene devlet memurlarının maaşlarının indirilmesini iptal edince hükümet başka gelir kaynakları aramak zorunda kalmıştı.