BIST 9.043
DOLAR 32,33
EURO 35,12
ALTIN 2.296,55
HABER /  DÜNYA

Portekiz’de boğa güreşleri kavgası KDV indirimi yapılmadı

PORTEKİZ'de kültürel etkinliklere bir dizi vergi indirimi getirildi. Ancak boğa güreşinin bu vergi indirimi içinde olmaması Portekiz parlementosunda tartışmalara neden oldu. Sosyalist lider Carlos Cesar, öneriyi tekrar gündeme getireceklerini söyledi.

Abone ol

PORTEKİZ'de yeni hükümet 2019 bütçe görüşmelerinde, kültürel etkinliklerde vergi indirimine gidilmesi için bir önerge sundu. Buna göre sirk gösterisi, tiyatro gibi kültürel faaliyetlerden alınan yüzde 13'lük vergi oranını 6'ya düşürülecek ancak boğa güreşlerinde ise herhangi bir indirim söz konusu olmayacak.

Euronews'in haberine göre  Parlamentodaki sosyalistlerin lideri Carlos Cesar, Portekiz'de uzun bir geçmişe sahip boğa güreşlerini yeniden listeye ekleyerek, Kültür Bakanı Graca Fonseca'nın karşısına yeniden çıkacaklarını açıkladı. Eski cumhurbaşkanı adaylarından Manuel Alegre de, boğa güreşlerini savunup "Yarın bir gün hangi kitap ya da hangi filme indirim yapılacağını da seçmeye başlayacağız." diyerek Kültür Bakanı Fonseca'nın kararına tepki gösterdi.


ŞİDDET İÇERİYOR
Başbakan Antonio Costa ise boğa güreşlerinin şiddet içerdiğini kabul ederek, bu eski geleneğin yasaklanma kararının yerel yönetimlere bırakılması gerektiğini söyledi. Portekiz meclisi geçtiğimiz temmuz ayında boğa güreşlerinin yasaklanması önergesini reddetmişti.

HAYVANLAR ÖLDÜRÜLÜYOR
Portekiz'de düzenlenen boğa güreşlerinde İspanya'daki gibi hayvanlar arenada seyirciler önünde öldürülmüyor. Ancak boğalara sivri mızraklar batırılıyor, kuyruğundan çekiliyor veya atların arkasında koşturularak boğaların yorulmasına neden olunuyor. Yaralı boğalar, gösteri sonunda arena dışarısında öldürülüyor. Boğa güreşleri tıpkı İspanya ve Portekiz'de olduğu gibi Fransa'nın güneyinde de düzenleniyor.