BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Polis telsizinde skandal anons!

"Öyle coplayın ki kıvılcım çıksın", "Arabaların arasında duran basın mensupları da aynı payı alsın"... Bu sözler bir polis telsizinden çıkıyor...

Abone ol

Danimarka'da geçtiğimiz yıl aralık ayında yapılan iklim zirvesi sırasında çıkan olaylarda polis şefinin, polislere göstericileri ve basın mensuplarını coplamaları için talimat verdiği, ses kayıtlarıyla ortaya çıktı.

Emniyet Genel Müdürü Johan Reimann ise,söz konusu polis şefini eleştirmek yerine polislerin basın mensuplarını tartaklamalarının normal olduğunu söyledi. Ortaya çıkan ses kayıtları ve Emniyet Genel Müdürü Johan Reimann'ın açıklamaları ülkede günün tartışma konusu oldu. Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mogens Blicher Bjeerregaard, duyduğu ses kayıtları ve Emniyet Genel Müddürü'nun açıklamaları karşısında şok olduğunu belirterek "olaylar sırasında polis şefinin verdiği talimatlar beni şok etti. Şayet polis şefi böyle konuşursa, alt kademedeki polislerin ne yapacağını düşünmek bile istemiyorum. Polis şefinin basına saygısı olmadığı ve basının işini engellemek istediği ortaya çıktı. Ayrıca Emniyet Genel Müdürü'nün açıklamaları ve basın mensuplarının tartaklanmasını normal görmesi bu işin boyutlarının nereye ulaştığını ve basının bu ülkede işinin ne kadar zor olduğunu gösterdi"dedi. Mogens Blicher Bjerregaard, konuyu bir kez daha polisle görüşmek istediğini belirterek, basın mensuplarının olaylar sırasında gazeteci olduklarını açık bir şekilde gösteren yazılar taşıdıklarını, polisin gazeteci ile göstericiyi ayırd etmesinin zor olmadığını söyledi.

DAYAĞA MÜDÜR DESTEĞİ

Ortaya çıkarılan ses kaydında, 6 Aralık 2009 tarihinde iklim zirvesinin yapıldığı Bellacenter kongre merkezi yanındaki olaylarda polislerin başındaki şef telsizle polislere "göstericiler ve basın mensuplarına cop çorbası ikram edin"diyor. Emniyet Genel Müdürü Johan Reimann, basın mensuplarının göstericilerin içine karışmış olmaları durumunda polisin göstericilerle birlikte basın mensuplarını da coplamaktan başka çaresi bulunmadığını söyledi. Reimann"şayet basın mensupları göstericilerin arasına girmeyi tercih ettilerse bizim onları ayırd etmemiz zor. Polis şefinin ses kayıtlarna gelince, eleştirilecek bir şey yok. Olaylarda en uçta olan görevli polis normal konuştuğu gibi konuşamaz"dedi. İktidarı oluşturan Muhafazakar Parti ve Liberal Parti ile, iktidarı dışarıdan destekleyen Danimarka Halk Partisi sözcüleri basın mensuplarının tartaklanması konusunda polise hak verdiklerini açıkladılar. Muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti, Sosyalist Halk Partisi, Birlik Partisi ve Radikal Parti ise Adalet bakanı Lars Berfoed'in mecliste hesap vermesini istediler.

Polis telsizindeki konuşmaların bir kısmı şöyle:

-Biliyorum ön tarafta bazı basın mensupları var. Onlar orada durma rizikosunu aldılar ise paylarına düşeni de alsınlar.Orada duruyorlarsa onları da haklayın

-Copları görmek istiyorum öyle ki vurduğunuz zaman kıvılcım çıksın

-Arabalar arasında basın mensupları duruyor onlar da aynı payı alsınlar