BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,64
ALTIN 2.392,44
HABER /  GÜNCEL

PKK'yı kıs kıs güldürüyorlar

PKK, CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ü kaçırıyor, siyasiler ise en temel meselede birbirlerine laf sokma derdinde.

Abone ol

Oktay Sağlam
İNTERNETHABER.COM- Krizin ilk anları yine doğru yönetilemiyor. Tek yumruk olması gereken iktidar ve ana muhalefet, sıkıntılı bir görüntü sunuyorlar kamuoyuna.

Aylar öncesi biraraya gelerek terör sorununun bitirilmesi adına AK Parti'ye el uzatan CHP de tıpkı iktidar partisi gibi PKK'nın da hedefi oldu. Güneydoğu'da kendi söylemi dışında kimsenin konuşmasına tahammülleri yok .

1990-2010 arasındaki 20 yılda kaçırdığı kişi sayısı 154'ken, sadece son bir yılda 145 kişiyi kaçırmış. Aralarında kamu görevlisi, öğretmen, asker, muhtar, kaymakam adayı, polis, mühendis, avukat, sağlık teknisyeni de var. AK Parti'nin yerel yöneticileri kaçırılanlar listesinin ilk sırasında. Ve halen de 26 kişi PKK'nın elinde...

"FERMAN ANKARA'NIN İSE DAĞLAR BİZİM" MESAJI

Peki PKK CHP'li vekil Hüseyin Aygün'ü neden kaçırdı? Çok sayıda nedeni var bu düşündürcü olayın. İlk amac kuşkusuz "buralar benden sorulur"un mesajını vermek. O bölgede PKK sıkça yol kesip propagandasını yapıyordu. Dolayısıyla saha hakimiyetini kurduğunu düşünen, terör örgütü, Ankara'ya ve kendi tabanına "kontrol bende" diyor.

AK PARTİ İFLAS ETTİ

Hükümetin terör politikasının "iflas" ettiğini, bölgedeki en büyük rakibi AK Parti'yi çaresiz bırakmak PKK'nın amaçları arasında. Şemdinli'de ağır darbe yiyen örgüt, hemen ardından farklı eylemlerle iktidara mesaj veriyor. Hükümetin yıllar önce başlattığı açılımı da sabote eden PKK, bölgede ele aldığı "inisiyatifi" kimseye kaptırmaya niyetli değil.

DÜNYANIN DİKKATİNİ ÇEKMEK

Eylemin bir de dış boyutu var. Kandil, Kuzey Suriye'deki yeni Kürt yapılanmanın daha kuzeyine dikkat çekmek istiyorlar. Esad'ın sonu yaklaştıkça PKK da aynı oranda saldırılarına hız veriyor. 20 gün süren Şemdinli çatışmaları ve artan terör saldırılarını dünya kamuyuonun gündemine sokmak hedefindeler. Terör saldırılarında vites büyüten örgütün, dış basının 1. sayfalarına taşınma adına her türlü çılgınlığı yapması sürpriz sayılmamalı.

EN TEMEL KONUDA BİLE BİR ARAYA GELEMİYORLAR

Kaçırma olayı AK Parti ile CHP arasındaki gerilimi göstermesi açısından çarpıcı. En temel insani konu bile polemik malzemesi oluyor ne yazıkki... CHP sözcüsü Haluk Koç, haberin duyulmasının ardından yaptığı ilk açıklamada hükümete sitem etti. Koç'a göre yaşananlar güvenlik ve istihbarat skandalı. Oysa benzeri eylemler 35 yıldır devam diyor. Kaçırma olayı ne lik ne de son aslında.

Kılıçaroğlu da "Erdoğan beni aramadı" diyor. Aygün'ü bir kenara bırakan siyasiler, kendi çekişmelerini ön plana alıyorlar. Erdoğan, olayın duyulmasından yaklaşık 16 saat sonra Kılıçdaroğlu'nu arıyor. AK Partili vekillerden bazıları Twitter'da inanılmaz laflar ediyor. CHP kurmayları da onlanrdan aşağı kalmıyor.

TERÖRÜ NASIL ÇÖZECEKLER?

Ana muhalefet Şemdinli operasyonu sonrası Meclis'i olağanüstü toplantıya çağırıyor. Erdoğan da bir süre önce elini uzattığı CHP'yi, "terör destekçisi" olarak niteliyor. Birbirlerinin izine kurşun atıyorlar adeta. İktidar partisi, 2009'da başlatılan açılım yoluna "taş koyan" CHP'nin benzer bir yöntem izlediğini düşünüyor. Bu iki parti nasıl olup da terör konusunda biraraya gelip elini taşın altına sokacak merak konusu. Bu parçalanmışlık hali tam da PKK'nın istediği hava.