BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,73
ALTIN 2.399,67
HABER /  GÜNCEL

PKK'nın zehir tarlaları duman oldu!

Tarihi Diyarbakır operasyonuyla örgütün yeni planı çökertildi.

Abone ol

PKK , Avrupa'dan gelen haraç azalınca açığı kapatmak için esrar üretimini iki katına çıkarttı. İşi şansa bırakmamak için de kenevirleri teröristlere ektirdi. Ancak tarihi Diyarbakır operasyon uyla örgütün yeni planı çökertildi. 500 milyon lira değerindeki kenevir yakılarak imha edildi

Avrupa'daki ekonomik kriz nedeniyle topladığı haraç yüzde 70 düşen PKK, çareyi uyuşturucu ticaretinde aradı. Esrar üretimini iki katına çıkaran örgütün zehir tarlaları önceki gün yerle bir edildi.

Diyarbakır'da PKK'nın finans kaynaklarından uyuşturucu ticaretine yönelik bugüne kadar yapılan en büyük operasyon düzenlendi. Lice, Hazro ve Kocaköy ilçelerindeki operasyonlara jandarma ve polis özel harekat timleriyle geçici köy korucularının da aralarında bulunduğu toplam bin 700 güvenlik görevlisi katıldı. 16 zırhlı aracın kullanıldığı operasyona, 4 helikopter de havadan destek verdi. 500 dönümlük alanda 250 ton esrar yapılabilecek miktarda hintkeneviri bulunarak imha edildi.

Tarihi operasyonun detaylarına AKŞAM ulaştı. İşte adım adım Diyarbakır baskını:

- Diyarbakır Kaçakçılık Şube'sine bağlı ekipler, jandarmayla koordineli
olarak 6 ay bu operasyona hazırlandı. İlk olarak alan haritası çıkartıldı.

- Örgütün yol kesip, adam kaçırdığı, kendini hakim gördüğü alanlarda ekim yapacağı düşünüldü. Bu kapsamda istihbari çalışma başlatıldı.

- Yoğun bir şekilde hintkeneviri ekimi yapıldığı tespit edildi. Güvenlik birimleri için bu bir uyuşturucu değil, Narko-Terör operasyonuydu.

- Baskınlarda doğu sektörünü polis, batı sektörünü asker tuttu. Korucular ise hem güvenliği sağladı hem de daha sonra imha çalışmasında görev aldı.

Kuryeliği bırakıp ekime başlamışlar

- Son dönemdeki operasyonlarla ağır darbeler alan terör örgütü nü Avrupa'daki ekonomik kriz de vurmuştu. Yurt dışından gelen haraç yüzde 70 düşünce PKK, esrar satışıyla açığı kapatmayı planladı.

- PKK, bölgedeki esrar tarlalarının sayısını geçen yıla göre iki kat artırdı. Parada kaçak olmasını istemeyen örgüt, işini şansa bırakmak istemedi. O yüzden ekimi daha önce kuryelik yapan milislerine yaptırdı. n Esrar, İç Anadolu üzerinden Batı'ya gönderilecekti. Ancak önceki gün gerçekleştirilen dev operasyon, örgütün yeni planlarını alt üst etti. Operasyonla PKK'ya 500 milyon liralık darbe vuruldu.

- Gözaltına alınan 32 kişiden 16'sı PKK teröristi çıktı. Örgüt, 2011 yılında uyuşturucu ticaretinden 5 milyon lira kazanmıştı.