BIST 10.274
DOLAR 32,27
EURO 34,78
ALTIN 2.407,85
HABER /  GÜNCEL

PKK'nın bu yaptıkları tam bir muamma!

PKK çekilmiyor mu? Tunceli'deki saldırılar kimin işi? Komutanların helikopterlerine ateş açıldı mı? İşte son günlerin kafa karıştıran olaylarının perde arkası.

Abone ol

İNTERNETHABER - PKK'nın çekilme sürecinde yaşanan saldırılar 'süreç' sekteye mi uğradı sorusunu gündeme getirdi.

Zira bir yandan yol kesme ve işçi kaçırmalar öte yandan Tunceli'deki gibi köy saldırıları sürüyor. Buna yakın zamandaki komutanların helikopterine ateş açma olayı da eklendiğinde kafa karıştıran olaylar bir izaha muhtaç oluyor.

BDP cephesine göre süreç işliyor ve PKK 'çekilmeyi" kapsayan birinci aşamayı yerine getirdi. Başbakan Erdoğan ise akil insanlar toplantısında PKK'nın şimdiye kadar yüzde 15'inin çekildiğini söyleyerek birinci aşamanın bitmediğini ortaya koydu.

Peki neler oluyor? Süreç işlemiyor mu? PKK komutanların helikopterine niye ateş açtı? Bu soruların yanıtlarını Fikret Bila verdi.

PKK AĞIRDAN ALIYOR

Güvenlik birimlerinin tespitlerine göre, uygun koşullara rağmen PKK’lı grupların yurtdışına çekilmeleri ise çok yavaş seyrediyor. Kuzey Irak’a geçen bazı grupların fotoğrafları yayımlanarak kamuoyunda, “hızla çekiliyoruz” algısı yaratılmaya çalışılsa da, silahlı PKK’lıların büyük çoğnulğu halen Türkiye sınırları içinde.

Güvenlik yetkililerin ifadesiyle benzetme yapılacak olursa gelinen aşama henüz çekilmenin, “ç”si düzeyinde. Bu nedenle, “ikinci aşamaya geçtik sayılır” yolundaki açıklamalara rağmen birinci aşamanın yarısına bile ulaşılmış değil.

PKK NİYE HALA EYLEM YAPIYOR?

Haziran ayı boyunca PKK’nın köy ve şantiye basma, yol kesme, araç yakma, adam kaçırma, köylerden para toplama, cep telefonlarını gasp etme gibi birçok eylemi oldu. Örgüt, bu eylemleri Diyarbakır-Lice, Hakkâri-Yüksekova, Van-Özalp, Muş, Bingöl-Yayladere ve Şırnak bölgelerinde gerçekleştirdi. Ancak süreci etkileyecek boyutta çatışmalar olmadı. Valilerin süreçle ilgili hassasiyetleri nedeniyle ölümlü olmayan vakalarda kolluk ve adli takip yapıldı, ancak geniş çaplı askeri operasyonlar yapılmadı.

KOMUTANLARA ATEŞ AÇMA OLAYI

Geçtiğimiz günlerde bölgede, terörle mücadelede en üst iki komutanı taşıyan helikoptere ateş açılması olayı da incelendi. Komutanların helikopterine yapılan ve bir kurşunun isabet ettiği saldırının planlı bir saldırı olmadığı sonucuna varıldı. Helikopterin geçtiği bölgedeki PKK grubunun bu tesadüften yararlanarak içinde kimlerin olduğunu bilmeden ateş açtıkları yönünde değerlendirme yapıldı.

TUNCELİ'DE NE OLUYOR?

Tunceli bölgesinde, karakol inşaatının başmühendisinin kaçırılması ve aracının yakılması, bazı şantiye ve köylerin basılması olayları ile ilgili araştırmalar ise devam ediyor. Bu ve benzeri eylemlerin özellikle bu bölgede bazen PKK tarafından, bazen PKK ile ortak hareket eden başka gruplar tarafından, bazen de PKK’dan bağımsız olarak yapıldığı, güvenlik güçlerinin bilgisi dahilinde. Son saldırıların bu bölgede sürece karşı olan PKK dışındaki gruplar tarafından yapılmış olabileceği üzerinde de duruluyor.