BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

PKK'dan silah bırakmada ilk adım!

PKK’nın silah bırakması hedefiyle yürütülen İmralı ile müzakere sürecine paralel başlatılan eylemsizlik kararı için ilk adımlar atılıyor

Abone ol

İmralı görüşmeleri sürecinin ciddiyetini ve bu konuda PKK’nın “olumlu” yaklaşımını göstermek için Tunceli bölgesinde 20 kişilik bir grubun silahlarını bırakarak geri çekilmeye başladığını açıklaması bekleniyor.

MİT’in koordinasyonunda sürdürülen müzakere sürecine ilişkin BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da PKK’nın yayın organlarından Nuçe TV’de yaptığı açıklamada, “Kürt sorununun çözümü konusunda rolümüzü oynamak istiyoruz. Bir hafta, 10 gün içinde bütün süreçlerin netleşebileceğini düşünüyoruz” dedi.

Barış Grubu” olarak hareket edecek PKK’lıların bu gelişmeyi bir deklarasyonla duyuracağı, kış koşullarında tamamen bir geri çekilmenin söz konusu olmadığı, ancak bunun simgesel bir anlamı bulunduğu, gelişmelerin buna göre değerlendirileceği ifade ediliyor. 

Bir diğer gelişme ise, Oslo görüşmelerinde de yer alan PKK üst düzey yöneticilerinden Sabri Ok’un da bulunduğu PKK heyetiyle MİT arasında devam eden ön görüşmelerde, Öcalan’ın çağrısına bağlı olarak örgütün ve devletin atacağı adımlar netleşiyor.

ŞUBAT AYINDA AÇIKLAYACAK

PKK eylemsizlik kararını, Abdullah Öcalan’ın yapacağı ‘resmi’ çağrının hemen ardından şubat ayı içinde açıklayacak. Kış şartları nedeniyle sınıra uzak bölgelerdeki PKK’lıların Türkiye’den ayrılmaları için baharın gelmesi beklenecek. 100’e yakın PKK’lı ‘sürece yönelik güven arttırıcı eylemler’ adı altında silahlarını bırakarak sınır dışına çıkacak.

Sızan bilgilere göre, süreç içinde somutlaşan diğer önemli kilometre taşları şöyle:

ERBİL'DE MİT GÖREV YAPACAK

görüşmelerle birlikte yeni müzakere mekânı Erbil oldu. Süleymaniye önerisine, MİT “İran etkisi yaşanabilir” gerekçesiyle karşı çıktı ve Erbil ön plana geçti. MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın Erbil ziyareti, Paris’teki suikast nedeniyle ertelendi. Erbil’de dört MİT görevlisi sürekli görev yapacak.

KANDİL'DEN TAM DESTEK

PKK’nın Kandil’deki yönetici kadrosu, sürece destek verdiğini açıkladı. Abdulllah Öcalan ile görüşmenin yeterli olduğunu ve sürecin önemli olduğunu bildirdi.

FİDAN'A GÜVENİYORLAR

Irak Kürdistanı yönetiminin ve Barzani’nin süreçteki rolü her geçen gün daha belirginleşiyor ve artıyor. Barzani çevresinin MİT Müsteşarı Hakan Fidan’a süreç içinde güvenlerinin tam olduğu ve bunu çeşitli kereler ifade ettiği öne sürülüyor. Daha önceki müsteşar Emre Taner’in bu güveni onun kadar sağlayamadığı, öne sürülen bir diğer iddia.

PKK MEDYA İLE GÖRÜŞMEYECEK

PKK’nın bu aşamada “sürece zarar vermemek için” herhangi bir medya kuruluşu veya gazeteci ile görüşmeyeceği ancak belirli gelişmeler ardından bunun gerçekleşebileceği bildiriliyor. İmralı’daki BDP heyetinde ise Selahattin Demirtaş’ın yanısıra Sırrı Süreyya Önder ya da Adil Kurt’un yer alabileceği vurgulandı.