BIST 9.722
DOLAR 32,54
EURO 34,80
ALTIN 2.435,42
HABER /  DÜNYA

PKK-KDP uzlaşmasında kritik adım!

PKK ve KDP'ye yakın Rojava Kürtlerinin çatı örgütleri arasındaki anlaşmada önemli bir gelişme yaşandı. ENKS ortak yönetim için 12 üyesini belirledi...

Abone ol

KDP'ye yakınlığı ile bilinen Rojavalı siyasi partilerin çatı örgütü ENKS ile PKK'ya yakın partilerin çatı örgütü TEV-DEM arasında Duhok’ta imzalanan anlaşma çerçevesinde oluşturulması kararlaştırılan ortak yönetim için beklenen adım atıldı. Yaklaşık bir aydır üyelerini belirleyemiyen ENKS 12 üyesini belirledi.

Rojavalı siyasi partiler, 14 Ekim’de Irak Kürdistan Bölgesi’nin Duhok kentinde 9 gün süren toplantı sonrasında Duhok anlaşmasını imzalamışlardı. Duhok anlaşması çerçevesinde Suriye Kürt Ulusal Meclisi’den (ENKS) 12, Demokratik Birlik Hareketi’nden (TEV-DEM) 12, bağımsızlardan ise 6 kişinin yer alacağı bir üst yönetimin oluşturulması gerekiyordu.

ENKS bileşenleri, yaklaşık bir aydır üst yönetimde yer alacak üyelerini seçemiyor. Partiler arasında görüşmelerin sonuç vermemesi üzerine, ENKS Genel Kurulu toplandı. Toplantının ardından Genel Kurula katılan ENKS bileşenleri, bir sonuca vardı. Rojava’nın dokuz partisi ile ENKS’deki örgütlerin ve bazı bağımsız şahsiyetlerin katıldığı Genel Kurulda taraflar uzlaştı.

Suriye Kürdistan Demokrat Partisi’nin iki üyeyle temsil edileceği yönetimde, diğer sekiz parti birer koltuğa sahip oldu. İki üyelik ise bağımsız kişilere verildi. Genel Kurulda kadın adaylar ile Kobani ile Afrin bölgelerinden üyelerin üst yönetimde yer almaması tartışma konusu oldu.

Anlaşmaya göre, geri kalan 6 kişiyi de TEV-DEM ve ENKS’den seçilen 24 kişi belirleyecek.
TEV-DEM yöneticisi Ebdilkerim Ömer, daha önce kendilerinin üst yönetime vereceği 12 kişiyi belirlediklerini ve ENKS’nin üyelerini seçmesini beklediklerini açıklamıştı.