BIST 10.320
DOLAR 32,18
EURO 35,08
ALTIN 2.461,49
HABER /  DÜNYA

PKK için çözüm Barzani

ABD’nin Irak Özel Temsilcisi Satterfield Türkiye'nın sınır ötesi operasyonuna karşı çıkarken çözüm için Barzani'yi gözterdi.

Abone ol

Çıktığı bölge turu çerçevesinde bu sabah Ankara'ya gelen ABD'nin Irak Koordinatörü David Satterfield, Dışişleri Bakanlığı'nda temaslarda bulundu.
 
Satterfield, Türkiye'nin Irak Özel Temsilcisi Büyükelçi Oğuz Çelikkol ve diğer ilgililerle bir araya geldi.
 
CNN TÜRK'e Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın “Kuzey Irak'a operasyon yapılmalı” sözlerini değerlendiren Satterfield "Öncelik askeri olmayan önlemlere verilmeli" dedi ama "operasyon yapılmamalı" da demedi.
 
Satterfield “Biz kesinlikle General Büyükanıt'ın pozisyonuna saygı duyuyoruz. Sözleri Türklerin endişesini yansıtıyor. Bu kabul edilemez terör sürecinin durdurulmasında da sorumluluk Kürt liderlere düşüyor. Biz askeri operasyon yapılmasını gerekli kılmayacak önlemlerin alınacağını umuyoruz” sözlerini kullandı.
 
"Sorumluluk Kürt liderlerde"
 
Kuzey Irak'la ilgili önemli açıklamalar yapan Satterfield, Kürt bölgesinde sorumluluğun Bağdat ya da ABD'de değil Kürt liderlerde olduğuna işaret etti ve çözümün adresi olarak da Kürt yönetimini gösterdi.
 
ABD’li yetkili “Biz bu konuyu özellikle Kürt liderlere de çok net bir şekilde aktardık. Kürtlerin anlamlı önlemler almaları gerekiyor. Biz elimizden gelen herşeyi yapıyoruz ama sorumluluk ilk planda Kürt yönetime ait” dedi.
 
“Bu terör durmalı”
 
Irak'ın kuzeyinde terörist bir grubun barınmasının kesinlikle kabul edilemez olduğunu ifade eden Satterfield,"Kürt bölgesinin liderleriyle görüşülmelidir. Biz hem onlarla hem Türk yetkililerle görüşmeler içindeyiz. Çok yapıcı bir diyaloğumuz var. Türk genelkurmayı ile de aynı şekilde yakın diyalog içindeyiz. Çünkü tek bir hedef var. Bu terör durmalı" şeklinde konuştu.
 
Terör örgütü PKK'yı sadece Türkiye'nin değil Irak'taki Kürt yönetiminin de terörist örgüt olarak kabul ettiğini belirten Satterfield, "Biz Kürt yönetimine bu konuda çok net konuşuyoruz. En kısa sürede anlamlı adımlar atılmalı" dedi.
 
"Barzani’ye açık şekilde söyledik"
 
KDP lideri Mesud Barzani’nin “Bağımsızlık 10-15 yılda gerçekleşebilir” şeklindeki açıklamaları yüzünden uyarıldığını belirten Satterfield, “Ancak bu açıklamaların bir daha yapılmayacağını garanti edemeyiz” şeklinde konuştu.
 
Satterfield “Barzani'nin son yaptığı açıklamalar da dahil olmak üzere tüm tarafların kamuoyu önünde yaptığı açıklamalar sadece ortamı tetikliyor, tutuşturuyor. Biz sayın Barzani'ye, yaptığı açıklamaların yapıcı ve yardımcı olmadığını çok açık bir şekilde söyledik” ifadelerini kullandı.