BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

PKK Gezi'ye çıkarsa fiyasko olur

Cemil Bayık son demecinde Gezi Parkı eylemlerinde rol alma sinyali vermişti. Peki PKK Gezi'ye çıkarsa ne olur? İşte bu sorunun yanıtı;

Abone ol

İNTERNET HABER-PKK'nın İran'a yakınlığı ile fişli olan yeni lideri Cemil Bayık, BBC'ye verdiği röportajda "Gezi Parkı" olaylarında aktif rol almaya hazırlandıkları mesajını vermişti.

Bu mesajla birlikte de Eylül sıcak geçecek komplo teorileri ateşlenmişti. Peki PKK Gezi'ye çıkarsa ne olur?

Bu sorunun yanıtını Zaman'ın isabetli analizleri ile bilinen akademik ismi Mümtazer Türköne verdi. Türköne'nin yorumuna göre PKK Gezi'ye çıkarsa, Geziciler bırakır. Zira hiçbir çevresi PKK ile aynı karede yer almak istemez.

PKK ÇIKARSA GEZİ EYLEMİ BİTER

Türköne durumu şöyle özetliyor;

cemil-bayik.20130829164946.20130905094426.jpg
PKK'DAN GEZİ PARKI EYLEMLERİNE

KATILMA SİNYALİ

Cemil Bayık BBC'ye verdiği geçen haftaki röportajda şunları söylemişti;

'"Demokratik siyasetin önünü açan bir eylemdir. Dolayısıyla bu, çözüm sürecine de hizmet eden bir eylemdir. Ona katılmama, tereddütler yaşama yanlıştır.'

(TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN)

"Yırtıcı kuşlar meydana çıktığı zaman güvercinler ortadan kaybolur. PKK’nın ağırlığını koyacağı eylemlerde diğer grupların tam kadro yer alması çok zor. Çevrecilerin, Kemalistlerin, eşcinsellerin, radikal sol grupların, CHP’lilerin, ulusalcıların PKK’nın yer aldığı eylemlerde kendi bağımsız kişilikleri ortadan kalkar. Sonuç: Güvercinler kaybolunca Gezi, PKK’nın tek başına rol aldığı bir sahneye döner. Yani, sona erer."

PKK ŞİDDETE DÖNER Mİ?

Türköne, PKK liderlerinin son dönemdeki şiddet dolu açıklamalarını da analiz etti. Türköne'ye göre bu açıklamalar, silahlı eylemleri durduran örgütü dinamik tutma amaçlı ve tamamen kendi tabanına yönelik şovlar.

Türköne diyor ki;

"Bu kadar sık ve yüksek perdeden tehditlerde bulunmak PKK’nın şiddete başvurmayacağının, daha doğrusu başvuramayacağının işareti. PKK rüştünü, sadece silahlı eylemlerle kanıtlamış bir örgüt. Barış süreci, PKK’nın kendisini var eden bu şiddetten vazgeçmesi üzerine inşa edildi. Bu yüzden varoluş sorunları yaşıyor. Bu ontolojik boşluğu kapatmak için şiddetin kendisinin değil de sadece lafının geçtiği tehditlerde bulunuyor. PKK’nın verdiği şiddet fotoğraflarının ve sözlerinin amacı süreci baltalamak değil, bu boşluğu doldurmak. Hiyerarşiyi ve disiplini muhafaza edebilmek ve safları sıkı tutabilmek için “sert” bir duruş sergiliyor. Tehdit mesajları, PKK’nın kendi tabanına yönelik propagandadan ibaret."

PKK NE İSTİYOR?

PKK şiddet değil iktidar istiyor. Şiddet tehditlerini de iktidardan pay almak ve silahla sağladığı hegemonyayı sürdürmek için sıralıyor. Barış sürecine değil, bu tehditlere anlam vermek için PKK’nın iktidar hesaplarına bakmamız lâzım.