BIST 10.753
DOLAR 32,26
EURO 34,94
ALTIN 2.428,63
HABER /  DÜNYA

Suriyelilere dolandırıcı tuzağı

Ülkelerinde yaşanan iç savaşın ardından İstanbul’a gelen Suriyeli mülteciler burada dolandırıcılık şebekesinin tuzağına düştü. Dolandırıcılı...

Abone ol

Ülkelerinde yaşanan iç savaşın ardından İstanbul’a gelen Suriyeli mülteciler burada dolandırıcılık şebekesinin tuzağına düştü. Dolandırıcılık şebekesinin Fatih ilçesinde tespit ettikleri boş daireleri, sahibinden habersiz mültecilere günlük olarak kiraladıkları ortaya çıktı.
Suriye’de 2 buçuk yıldır devam eden iç savaş yüzünden Türkiye’ye göç eden yaklaşık 500 bin mülteci bulunuyor. Mültecilerin büyük çoğunluğu sınır kentlerindeki barınma merkezlerinde bulunurken, bir kısım mülteci ise batı illerine göç ediyor. Batı illerine gelen mültecilerin kimisi dilencilik yapıp, inşaatlarda, lokantalarda, tekstil atölyelerinde düşük ücretlerle çalıştırılırken, ekonomik olarak durumu biraz daha iyi olanların ise acenteler üzerinden İstanbul’a göç ettiği ifade edildi.
Acenteler üzerinden Fatih’in Aksaray, Akşemsettin, Kocamustafapaşa, Karagümrük ve İskender Paşa gibi mahallerine gelen mültecilerin dramı burada sona ermiyor. Emniyet kaynaklarından edinilen bilgiye göre, özelikle İstanbul’a göç eden mültecilerin “sahibinden anahtar teslim’’ şebekesinin tuzağına düştükleri öğrenildi.
Özellikle acenteler üzerinden gelen ailelerle şebekenin Arap olan üyelerinin acente çıkışında irtibata geçtiği, onlara “sahibinden anahtar teslim’’ günlük kiralık dairelerinin olduğu söylenerek aileleri bu evlere yerleştirdiği ileri sürüldü.
Şebekenin, üzerinde satılık veya kiralık gibi ibarelerinin yer aldığı dairelere ilişkin apartman sakinlerinden bilgi aldığı, sahibi tatilde ya da uzakta olan dairelerin anahtarlarını değiştirerek birkaç parça eşya koydukları belirlendi. Şebekenin birkaç parça eşya yerleştirdikleri daireleri mültecilere günübirlik 110 ile 150 dolar arasında kiraladıkları ifade edildi. Şebekenin kilitlerini değiştirerek günübirlik kiraya verdikleri boş daireleri daha çok Aksaray çevresinden seçtikleri belirlendi. Şebekenin bölgedeki daire sahiplerinin tatilde olmaları yada başka yerlerde oturmalarını kendileri için fırsat bildikleri öğrenildi.
(İHA)