BIST 10.046
DOLAR 32,29
EURO 34,68
ALTIN 2.411,45
HABER /  GÜNCEL

Piyasanın seçim yorumu: Kısa vadede negatif, uzun vadede olumlu olabilir

7 Haziran'da sandıktan koalisyon çıkmasına piyasanın ilk tepkisi sert satış oldu. Dolar TL'ye karşı rekor kırarken, borsada da hızlı düşüş yaşandı. Ancak piyasa uzmanları orta vadede reform kapısının açılmasıyla tablonun olumluya dönebileceği görüşünde.

Abone ol

7 Haziran'da sandıktan koalisyon hükümetinin çıkması, sabah erken saatlerde Türk Lirası cinsi varlıkların ciddi bir satış baskısı altında kalmasına yol açtı.

Dolar/TL kuru 2,80 seviyesini aşarak rekor tazelerken, Borsa İstanbul'un en çok işlem yapılan endeksi BISDT 100'de kayıplar bir ara yüzde 5'e ulaştı.

Piyasa uzmanlarının üzerinde hemfikir olduğu konu "Piyasa belirsizliği sevmez" yorumu.

ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs, bugün müşterilerine gönderdiği bilgi notunda Türkiye'deki seçim sonuçları için "Türkiye birkaç yıl alacak siyasi bir dönüşümün içine giriyor gibi gözüküyor. Bu da belirsizliği artırıp erken seçim riskini yükseltecek. Türkiye'nin zaten derin olan makro ekonomik dengesizlikleri de düşünüldüğünde, Türkiye'nin riskinin yeniden fiyatlanması gerekecek" diyor.

Goldman Sachs, 12 ay sonra Dolar/TL'nin 3,15'e çıkacağı hedefini koruyor.

İsveçli yatırım bankası Nordea da, yeni bir hükümet kurulana kadar TL'nin ve diğer TL cinsi varlıkların dalgalı seyir izleyeceğini öngörüyor.

Piyasanın farklı koalisyon senaryolarına bakışı

Ancak uzmanların düşüncesi orta vadede ortaya sağlıklı bir koalisyonun çıkması halinde tablonun tersine dönebileceği.

BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Londra merkezli araştırma kuruluşu Capital Economics'in Gelişen Piyasalar Ekonomisti William Jackson, "Partilerin seçim öncesinde kullandıkları dil, hiçbir partinin koalisyona istekli olmadığını gösteriyordu. Eğer tavizler verilir ve istikrarlı bir koalisyon kurulursa bu, piyasa açısından olumlu olur" diyor.

Piyasa uzmanları, yatırımcıların ne olursa olsun en kısa sürede bir hükümetin kurulmasını ve belirsizliğin ortadan kalkmasını istediğini ifade ediyor.

Jackson'a göre piyasa için en olumlu senaryo, içinde Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) yer aldığı bir koalisyon.

Ancak Jackson her şeyden önce yatırımcıların ne olursa olsun en kısa zamanda bir hükümetin kurulduğunu görmek isteyeceğini de hatırlatıyor.

"Eğer AKP başkanlık sistemi konusunda taviz verip HDP ya da MHP ile koalisyon yaparsa, piyasa bunu olumlu olarak algılar" diyor.

ABD'li yatırım bankası JP Morgan ise piyasa açısından en olumlu koalisyon senaryosunun CHP-MHP-HDP koalisyonu olduğu görüşünde olsa da, "Kürt partisi ile milliyetçi partiyi kapsayan bir koalisyonu kurmak zor olacaktır" diye ekliyor.

'Reformlara daha müsait siyasi ortam'

Kısa vadede piyasa uzmanlarının görüşleri negatif olsa da, orta ve uzun vadede tablonun tersine dönebileceği fikri var.

Danimarkalı yatırım bankası Danske Bank, "TL'de siyasi belirsizliğin artmasına bağlı yaşanan satışları doğal karşılasak da, seçim sonuçlarının uzun vade için negatif olduğunu düşünmüyoruz" diyor.

Kurulacak hükümetin ekonomik reformları tekrar gündeme almasının mümkün olduğunu ifade eden Danske Bank, "TL'nin son satış baskısıyla gerilediği seviyeler, alım için cazip gözüküyor" ifadesini de kullanıyor.

BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Ekonomi ve Dış Politika Araştırma Merkezi (EDAM) kurucularından Sinan Ülgen, kurulacak koalisyonun önceliğinin siyasi reformlar olacağını belirtiyor ve "Koalisyon piyasaya güven aşılayabilirse bu reformlar pozitif olur" diyor.

Önümüzdeki dönemde seçim barajı, siyasi parti kanunu gibi konuların ele alınacağını öngören Ülgen, "Koalisyonla reformların önü açılır. Makro dengelerin bozulması engellenir ve kurumların ağırlığı-bağımsızlığı desteklenir. Artık reformlara daha müsait bir siyasi ortam oluştu" diyor.