BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  EKONOMİ

Piyasaların kabusu geri dönüyor

Fed'in varlık alımları yoluyla piyasaya dolar pompalamaya devam etme kararı kur savaşlarının yeniden başlayacağı endişelerini beraberinde getirdi.

Abone ol

ABD Merkez Bankası Fed, aylık 85 milyar dolar büyüklükteki varlık alımlarından geri çekilmeyerek ekonomiye destek vermeye devam kararı aldı.

Bankanın piyasaya büyük miktarlarda ABD Doları sürmeye devam edecek olması ise kur savaşları tartışmalarını yeniden alevlendirdi. Fed'in kararının hemen ardından Avustralya Doları, Euro ve İngiliz Sterlini yükselirken ABD Doları değer kaybetti. Analistler diğer merkez bankalarının rekabet güçlerini korumak için kendi paralarının değerlerini düşürebileceklerini söyledi.

'KUR SAVAŞLARININ EŞİĞİNDEYİZ'

BK Asset Management Yöneticisi Boris Schlossberg, "Kur savaşlarının eşiğindeyiz" dedi. Diğer G10 ülkelerinin Fed kararına tepki vermek zorunda kalacağını söyleyen Schlossberg, bu ülkelerin de ABD'yi dengelemek için daha da genişlemeci para politikaları uygulayabileceğini belirtti.

'AVUSTRALYA VE JAPONYA YANIT VEREBİLİR'

IG Piyasa Analisti Evan Lucas ise özellikle Avustralya Merkez Bankası'nın Fed'in kararına faizleri düşürerek yanıt verebileceğini söyledi. Lucas, ABD Doları'ndaki düşüşün Japonya'nın ekonomiyi hızlandırma planları için de kötü haber olduğunu söyledi ve "Japonya Merkez Bankası da harekete geçecek mi göreceğiz" şeklinde konuştu.