BIST 10.239
DOLAR 32,26
EURO 34,77
ALTIN 2.405,30
HABER /  EKONOMİ

Piyasalardaki deprem Türkiye'yi de vurdu

Bayram bitti altın fiyatları yükselişe geçti. İşte Cumhuriyet ve Çeyrek altında son fiyatlar...

Abone ol

İtalya'nın borçlanma maliyetindeki artışın, Avrupa'daki borç krizinin kötüleştiğine işaret etmesinin ardından Türkiye piyasalarının kapalı olduğu bayram tatilinde küresel piyasalardaki gelişmelerin yansıtılmasıyla tatil öncesi 1,76'lı seviyelerde olan dolar bu sabah 1,80'in üzerine çıktı.

Bayram tatili nedeniyle borsalardaki düşüşü yaşamayan İMKB güne yüzde 2.16 düşüşle 54 bin 965 puandan başladı. Borsa ilk seansı yüzde 1.4 düşüşle kapadı. Avrupa ve ABD vadeli hisse senedi piyasalarında da düşüşler görülüyor.

Bankalararası piyasada dolar en son 24 Ekim'de test ettiği 1,8050 seviyesinin üzerini gördü. Dolar 1,8060 TL'ye kadar yükseldi. Ancak daha sonra yeniden 1,79'un altına indi.

Türkiye piyasalarının son işlem günü olan 4 Kasım'da dolar/TL 1,75'li seviyeleri test ettikten sonra haftayı 1,7650 seviyesinden tamamlamıştı. İtalya'nın borçlanma maliyetlerindeki artışa paralel olarak dün dolar karşısında sert değer kaybeden Euro, yatırımcıların beklemede kalmayı tercih etmelerinin ardından bugün yatay seyrediyor. Yatırımcıların opsiyon piyasalarında aldıkları pozisyonlar ise ortak para biriminde değer kaybının sürebileceğine işaret ediyor. Euro/dolar paritesi 1,35 seviyesinde işlem görüyor.

ALTIN FİYATLARI COŞTU

Kapalıçarşı'da Cumhuriyet Altını bayram öncesine göre yüzde 2,25 değer kazanarak 667 liradan 682 liraya yükselirken, çeyrek altın da yüzde 1,89 değer artışıyla 163,90 liradan 167 liraya çıktı.

24 ayar külçe altının gram satış fiyatı da yüzde 2,53 artarak 99 liradan 101,50 liraya yükseldi. Bu arada uluslararası piyasalarda altının onsu şu dakikalarda 1.762,80 dolardan işlem görüyor.

Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı 6 Eylül Salı günü 1.921,05 dolar seviyesine çıkarak rekor kırmıştı. İstanbul Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gram satış fiyatında da kapanış rekoru 108,10 lira ile 5 Eylül günü kırılmıştı. Külçe altın, bir sonraki gün içinde 109-110 lira seviyelerine kadar çıkmıştı.

KARA BULUTLAR GÖRÜNÜYOR

Yunanistan ve İtalya'daki gelişmelerle küresel kriz tehdidi büyürken, IMF'den bir uyarı geldi. Avrupa'daki borç krizinin küresel ekonomi için belirsizlik yarattığına dikkat çeken IMF Başkanı Christine Lagarde, "Ufukta kara bulutlar var" diye konuştu.

Krizin aşılması için atılan adımların doğru yönde olduğunu belirten Lagarde, piyasalara güven aşılanması için daha fazlası yapılması gerektiğini söyledi.

Largarde, "Eğer hep birlikte cesur adımlar atmazsak ekonomide belirsizlik büyüyecek ve küresel talepte çöküş yaşanacak. Ekonomide 10 yıllık kayıp riskiyle karşı karşıya kalacağız" dedi.

İTALYA İÇİN PLAN YOK

Avro Bölgesi'nin, borçlanma seviyeleri hızla yükselen İtalya için finansal kurtarma planları olmadığı bildirildi.

Avro Bölgesi'nden bir yetkili yaptığı açıklamada, ''Finansal yardım muhtemel değil'' dedi. Avro Bölgesi'nin Roma yönetimine ihtiyati kredi hattını genişletmeyi düşünmediğini, İtalya'nın borçlarını ödeyeceği konusunda yatırımcılara güvence vermesi gerektiğini belirten yetkili, ''Onlar faiz getirilerinin haklı olmadığını kanıtlamalı, çünkü değil. Güvence konusunu İtalya kendisi yeniden sağlamalı. Biz sadece kenardan yardımcı olabiliriz'' diye konuştu.Avro Bölgesi'nden üst düzey bir diplomat da bölge ülkelerinin, Avrupa Merkez Bankasının (ECB) alternatif olmadığı için İtalya'yı destekleyeceğini umduğunu ifade etti.

Başka bir yetkili ise, ''İletişim hatlarının çok açık olduğunu, ancak ECB'nin (İtalya'yı desteklemek) için açıklama yapmayacağını'' kaydetti.