BIST 10.337
DOLAR 32,26
EURO 34,79
ALTIN 2.403,54
HABER /  EKONOMİ

Piyasalar erken seçim istiyor

Köşk seçimi ve asker bildirisiyle tırmanan gerilimle gözler piyasada. Uzmanlara göre tek çıkış erken seçim...

Abone ol

Siyasette yükselen tansiyon piyasaları da etkisi altına aldı.

Son üç yıldır global likidite ve risk alma iştahından en fazla payı alan Türkiye'de piyasalar kritik bir sürece girdi. Muhtıra ile başlayan siyasetteki sıcak tırmanış, borsanın yüzde 70'ni elinde bulunduran yabancıları yol ayrımına getirdi. Türkiye'ye 34.5 milyar dolarlık bir portföy yatırımı yapan yabancıların tavrı önce piyasaların yönünü, buna bağlı olarak da reel sektörün kaderini belirleyecek.
     
Tek kurtuluş erken seçim
Anayasa Mahkemesi'ne taşınan Köşk seçimi ve genel seçim tartışmaları, Türkiye tarihine yabancı olan uluslararası fonları da iki ayrı senaryo ile baş başa bıraktı.

İyimser senaryoya göre; AK Parti Köşk seçiminde geri adım atarak, erken bir genel seçim ilan edecek ya da Anayasa Mahkemesi "Bu Meclis cumhurbaşkanını seçemez" kararı alacak. Bu durumda "askeri darbe" tehdidini başından savan piyasalarda yaşanan sarsıntı, global likiditenin yönünde değişim olmaması halinde birkaç günle sınırlı kalacak. Yani bu hafta öncelikle Anayasa Mahmekesi'nin kararını bekleyecek olan yabancılar, çok yüklü pozisyonlar taşımaları nedeniyle temkinli hareket edecek. Krizde bir büyümenin görülmemesi ve tansiyonun düşmesi durumunda, piyasaların dalgalanmasının ardından normalleşme yaşanabilir.
     
İkinci senaryo ise "kabus" üzerine kurulu; AK Parti'nin erken seçime gitmeden cumhurbaşkanını seçmekte ısrar etmesi, yabancıların 4 yıldır hiç hesaba katmadıkları ve hatta alışık dahi olmadıkları siyasi krizi had safhaya çıkarabilir. Bu durumda yabancı yatırımcılar pozisyonlarını mümkün olduğu kadar azaltıp, krizin boyutuna göre zararı da göze alarak Türkiye'den çıkabilirler.

Borsa biraz toparlandı
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Ulusal 100 Endeksi, ikinci seansta 1.044,41 puan artarak 44.984,45 puandan kapandı.
    
Hisse senetleri ikinci seansta ortalama yüzde 2,38 değer kazandı.
    
İlk seanstaki 2.921,27 puanlık düşüş dikkate alındığında, Borsa endeksi günün tamamında 1.876,86 puan geriledi.
    
Hisse senetlerinin günlük ortalama değer kaybı yüzde 4,01 oldu.

Doların tırmanışı durdu
Ankara'da Cuma günü akşam saatlerinde 1,3420 YTL'den satılan ABD Doları, bugün akşam saatlerinde 1,3700 YTL oldu.
    
Avro 1,8630 YTL'den işlem gördü. Avro Cuma günü akşam saatlerinde 1,8330 YTL'den satılmıştı.
    
Cuma günü akşam saatlerinde 1,36 olan avro-dolar paritesi ise bugün akşam saatlerinde 1,3598 oldu.
    
Bu arada Merkez Bankası, gösterge niteliğindeki doların efektif satışını 1,3694 YTL, avronun efektif satış kurunu da 1,8634 YTL olarak belirledi.

Faizler yükseldi
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarında işlem gören 4 Şubat 2009 vadeli, bugün valörlü tahvilin bileşik faizi, Cuma günü kapanışa göre 0,75 puan artarak yüzde 19,22'ye çıktı.
     
Bu tahvilin basit getirisi de yüzde 20,62'den kapandı.
     
Bu kağıdın Cuma günü kapanıştaki basit getirisi yüzde 19,78, bileşik getirisi yüzde 18,47 olmuştu.

Repo
İMKB Tahvil ve Bono Piyasası Repo-Ters Repo Pazarında gecelik işlemler ortalama yüzde 17,50'den yapılıyor. Gecelik işlemlerde en düşük oran yüzde 17,50, en yüksek oran yüzde 17,55 oldu