BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Piri Reis'ten yetersiz iddiasına cevap

Akdeniz'de petrol ve doğalgaz arayan Piri Reis gemisinin yetersiz olduğu iddialarına cevap

Abone ol

Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Prof. Dr. Doğan Yaşar, eleştirilere "Gazprom, BP gibi dünyanın en büyük şirketleri, çalışmalarında gemimizi kullanıyor" diye cevap verdi.

GEMİNİN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN

Petrol sondajı için gerekli sismik araştırmaları yapmak üzere Doğu Akdeniz'e giden Koca Piri Reis Gemisi Kıbrıs Adası'nın güneyinde sahile yaklaşık 80 mil uzakta, 280 kilometrelik alanda sismik çalışmayı tamamladı.

Koca Piri Reis Gemisi'nin bünyesinde bulunduğu (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü'nün müdür yardımcısı , AA muhabirine, 21 personeliyle 24 saat araştırma çalışmalarını sürdüren gemiyle sürekli bağlantı halinde olduklarını belirtti.

Yaşlı ama özellikleri genç
Piri Reis kıyıya yanaşmadan 15-20 gün araştırma yapabiliyor. Boyu 36 m, eni 8.10 m, draftı 2.30- 2.8 m, yüksekliği 3.8 m, tonajı 300 grosston, 80 netton. Gelişmiş iletişim ve konumlama sistemine, oşinografik, biyolojik, jeolojik-jeofizik ekipmanlara ve laboratuvara sahip.

GEMİ DÖNÜNCE SONUÇLAR ANALİZ EDİLECEK

Yaşar, çalışma sonuçlarının gemi dönünce analiz edileceğini ve olası gaz çıkışlarını olduğu yerlerin tespit edileceğini ifade ederek, sonuçlara göre geminin muhtemel gaz çıkışlarının olabileceği yerlerde 1-2 metrelik yüzey sondajı yapmak için tekrar yola çıkabileceğini kaydetti.

''GEMİMİZ, AKDENİZ'İN EN GÜZEL KIZI''

Prof. Dr. Yaşar, geminin küçük ve yetersiz olduğu iddialarına ise şu sözlerle yanıt verdi:

''Gemimiz, Akdeniz'in en güzel kızı. Dünyanın en yüksek teknolojilerine sahip gemilerinden biri. Sırf Akdeniz'de 18 bin kilometrelik sismik araştırma yaptık. Sadece sismik araştırma değil, jeolojik, biyolojik ve kimyayla ilgili araştırmaları yapabilecek ekipmana sahip. Son 3 yılda, gemi ve teknolojik cihaz için 500 bin lirası özkaynaklarımızdan 3 milyon liraya yakın para harcandı. Gazprom, BP gibi dünyanın en büyük şirketleri, çalışmalarında gemimizi kullanıyor.

BM GEMİMİZİ KULLANIYOR

Gazprom'un Güney Akım Hattı'nda yaklaşık 1000 kilometrelik tabanda boruların bırakılmasına yönelik inceleme yaptık. BP, Libya'dan Gürcistan'a kadar olan bölgede gemimizi kullanır. ABD, Kanada ve Avrupa'nın üniversitelerinden öğrenciler gemimize çalışmaya geliyor. Gemimiz, deniz alanlarında yetişmiş elemanları sağlıyor.

BU TÜR GEMİLERİN ÖMRÜ

Bu tür gemiler, 60-70 yıl çalışır. 1978'de yapılan gemimiz yaşlı değildir. Son olarak bu yıl Tuzla'da bakıma alınmış, sacları değişmiştir. Piri Reis bir simgedir. Ayrıca o kadar güzel dizayn edilmiştir ki haber verildikten 12 saat sonra sefere çıkmıştır.''