BIST 8.987
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.299,22
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Piri Reis kitabı yazarından Kolomb açıklaması

Erdoğan’ın Kristof Kolomb konusundaki sözlerini değerlendiren Soylu; “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın verdiği bilgiler kesinlikle doğrudur.” dedi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Latin Amerika Ülkeleri Müslüman Dini Liderler Zirvesi'nin dünkü kapanış toplantısında yaptığı konuşmada, 'Amerika'yı aslında Kolomb keşfetmedi' sözlerinin ardından Piri Reis Haritası’nın Şifresi adlı kitabın yazarı ve aynı zamanda Saraçoğlu Yayınları’nın da Genel Yayın Yönetmeni olan Metin Soylu’dan çok çarpıcı bir açıklama geldi.

Erdoğan’ın Kristof Kolomb konusundaki sözlerini değerlendiren Soylu; “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın verdiği bilgiler kesinlikle doğrudur.” dedi.

Metin Soylu, Tarihte ‘1492 yılında Kristof Kolomb’un Amerika’yı keşfettiği’ yalanına ilişkin olarak şu açıklamayı yaptı:

“İtalya’nın Cenova şehrinde doğan Kristof Kolomb, 1451-1506 yılları arasında yaşamıştır. O da denizciliğe Piri Reis gibi korsanlık yaparak başlamıştır. Dünya tarihi, onu ayak bastığı toprakların yeni bir kıta olduğunu dahi bilmeden -Amerika’yı keşfetmiş(!)- bir denizci olarak kabul etmektedir. Kristof Kolomb, Amerika’yı keşfetmemiştir. Sadece buranın Hint adaları olduğunu sanıp böyle bir kıtanın varlığını dünyaya duyurmuştur.

KOLOMB'UN AMACI HRİSTİYANLIĞI YAYMAKTI

Bu açıdan bu keşif fikri Kolomb için yeni bir kıtaya gitmek anlamına gelmemektedir. Onun değerlendirmelerine göre; Kozmograf Toscanelli’nin “sürekli batıya gidilirse doğuya varılır” düşüncesini kendisi de benimseyerek Atlas Okyanusu’nun batısına doğru sürekli gidilmesi hâlinde yeni bir kıtayı bulabileceği değil aksine Hindistan’a varacağını ve böylece sonsuz zenginliklerin kendisini beklediğini hep hayal etmiştir. Kristof Kolomb’un bir başka hayali de gideceği ülkelere kendi inancı olan Hristiyanlığı da yaymaktır.

KOLOMB HİNDİSTAN'A ULAŞTIĞINI SANIYORDU

Bu süre zarfında eline geçirdiği pek çok haritayı inceleyerek okyanuslara açılmadan önce rotasını nereye çevirmesi konusunda kendince teoriler üretmiştir. Elbette o yüzyılda bunu başarabilmek hiç de kolay değildir. 1492’de ispanya Kraliçesi İsabella ve Kral Ferdinand’ın desteğini alarak yola çıkan Kolomb, 3 Ağustos’ta üç gemi ile birlikte yola koyulmuştur. 9 Eylül’de Kanarya Adaları’ndan açık denizlere doğru yol almıştır.

1492 yılında kontrolündeki gemilerle karadan uzaklaşarak gözden kaybolmuştur. Günlerce süren bu maceraya gemisinde görevli tayfaların isyan bayrağını çekmesi ile tam bir kaos hâline gelmiştir. Kristof Kolomb’ta birkaç gün daha şayet bir kara parçası gözükmemesi hâlinde geri döneceğinin sözünü vermiştir. 12 Ekim’de inanılması güç bir olay gerçekleşmişti. Pinta adlı geminin gözcüsü bir kara görerek durumu Kolomb ve gemideki diğer tayfalara bildirince herkes derin bir nefes almıştır. Aslında herkesin gördüğü yeni kıta olarak tarihte kabul edilen Amerika açıklarındaki Bahamalar’ın Watling Adası’dır. Kolomb bu kara parçasını yeni bir kıta olarak hiçbir zaman görmemiştir. Ona göre bu kara parçası Hindistan kıyılarıdır.

KOLOMB OSMANLI'DAN YARDIM İSTEMİŞTİ

İşte tüm bu tarihî gerçeklerden yola çıkarak Kristof Kolomb’un yeni kıta olarak kabul edilen “Amerika’yı Keşfettiği Masalı!” oldukça garip gelmektedir. Gitmiş olduğu yerleri Hindistan zanneden bir İtalyan denizcinin Piri Reis gibi hatasız bir Amerika haritasını çizebilmesi oldukça manidardır. Bir iddiaya göre Kristof Kolomb İspanya Kraliçesi’nden yardım almadan önce Osmanlı Devleti’nden de destek istemiş ancak yeterince ilgi görmemiştir.

Bilinçsizce yapmış olduğu bu deniz yolculuğu macerasında Kristof Kolomb’un tecrübeli bir denizci olduğu iddia edilmektedir. Piri Reis, Kristof Kolomb’un tarihte çizil(e)meyen Amerika Haritası’ndan yararlanmamıştır. Piri Reis Haritası'ndaki yazıların sonradan eklendiğini ve burada yazan Kristof Kolomb'un haritasından yararlandığını ifade eden bilgilerin sahte olduğunu Hattat Fuat Başar’ın bilirkişi raporu ile tespit etmiştik.

EĞER KOLOMB KEŞFETMİŞ OLSA "AMERİKA" DEMEZDİK

Yani Kristof Kolomb, Amerika’yı keşfetmemiştir. Eğer böyle olsaydı dünya tarihi bu yeni kıtaya bir başka denizci olan Amerigo Vespucci’nin adını yani “Amerika” ismini vermezdi.

Metin Soylu açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Piri Reis’in bu tarihî açıklamasıyla anlaşılmaktadır ki; Büyük İskender (M.Ö. 336 – M.Ö. 323) çok daha önceden Amerika kıtasının varlığını bilmekteydi. Aynı zamanda Mısır’daki İskenderiye Kütüphanesi’nde bulunan pek çok harita Avrupa denizcileri tarafından çalındı. Kendi dillerine çevirerek Amerika’yı görme hayaline kapıldılar. Kristof Kolomb, Mısır İskenderiye Kütüphanesi’nden çaldığı o kitabın içerisinde bir harita olmadan Amerika’ya gitmesi zaten olanaksızdı.

Söz konusu kitap içerisinde yalnızca yazı ile hiç bilinmeyen bir kıta nasıl bulunabilir ki? Demek ki Büyük İskender’in çalınan kitabının içerisinde yeni kıta olarak kabul edilen Amerika Kıtası’nın haritası da vardı. Peki, Kristof Kolomb yeni kıtayı bulduktan sonra zaten elinde bir Amerika haritası varken bir daha Amerika Kıtası’nın haritasını çizmesine ihtiyacı mı vardı? Tabii ki Hayır!"

PİRİ REİS HARİTASI DESTEK BEKLİYOR

Metin Soylu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan Piri Reis’in 1513 yılında çizdiği Amerika Haritası’nda yer alan bir not üzerindeki tarihi bir şaibenin de ortadan kaldırılmasına ilişkin destek bekliyor.

Soylu: “Piri Reis’in haritası üzerindeki notta -Kristof Kolomb’un haritasından yararlandım- şeklindeki ifadeleri ışığında bilim adamlarının yaptığı tüm tarihî araştırmalarda Kristof Kolomb’un çizdiği bir dünya haritasının izine rastlanılmamıştır. Tarihçiler, haritanın aslında çizildiğini ancak savaşlardan dolayı yok olduğunu iddia etmektedirler. Kristof Kolomb tarihte hiçbir şekilde Amerika Haritası çizmemiştir. Ancak Ünlü Türk Denizcisi Piri Reis’in bu haritası üzerindeki not, sonradan ilave edilmiş tarihi bir yalandan ibarettir. Bu yalan ışığında Türk Denizcisi Piri Reis üzerinden Kristof Kolomb maalesef kahraman ilan edilmektedir. Bundan dolayıdır ki; Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Piri Reis Haritası’nı kriminal laboratuvarlarında incelemeye tabii tutturarak bu gerçeği ortaya çıkarmasını çok istiyorum. Çünkü bizler Türk ve Müslüman asil bir milletiz.” diye konuştu.