BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Pinochet belgeseli Şili'yi karıştırdı

Şili'de darbeyle iktidara gelen Pinochet belgeselinin Pazar günü gösterime girecek olması, Pinochet döneminde ölenlerin yakınlarının tepkisini çekti.

Abone ol

Şili’de darbeyle iktidara gelen Augusto Pinochet döneminde hayatını kaybedenlerin akrabaları, Pinochet taraftarlarının hazırladığı ve bu haftasonu gösterime girecek belgesele karşı ayaklandı.

Santiago’da gösteri düzenleyen kalabalık Pinochet’yi destekleyen belgeselin yasaklanmasını istedi.

Ölenlerin akrabaları belgeselin ‘duyarsız ve düşüncesiz’ olduğunu ifade ederken hükümet ‘özel bir etkinlik’ olduğu gerekçesiyle müdahale etmeyeceğini duyurdu.

Darbeyle iktidara gelen General Pinochet’nin 1990 yılına yönetimde olduğu dönemde 3 binden fazla kişi kayboldu veya öldürüldü.

Şili’de 17 yıl iktidarda kalan Pinochet, 2006 yılında öldü.

Protestocular, Şili’nin başkenti Santiago’ya yakın işkence merkezi olarak kullanılan bir tutuk evi önünde gösteri düzenledi.

Associated Press haber ajansına konuşan İnsan Hakları Koruma ve Savunma Kuruluşu üyesi Alejandra Arriaza, “Şili’de devlet destekli terörizm, işkence vardı. Kaybolanlar oluyordu. Yüzlerce Şilili’ye yönelik şiddet vardı. Bunun takdir edilmesine izin vermemeliyiz” dedi.

“Pinochet” belgeseli Pazar günü Santiago’da gösterime girecek.

Organizatörler, amaçlarının medyanın “acımasız diktatör” gibi yansıttığı Pinochet’yi gerçekte olduğu gibi göstermek olduğunu söyledi.

İlk gösterime sağcı politikacılar ve Şili ordusu mensupları davet edildi.

BBC Santiago Muhabiri Gideon Long, tartışmanın yaklaşık 40 yıl önce darbeyle iktidara gelen Pinochet’nin toplumda hala görüş ayrılığına neden olduğunun kanıtı olduğunu belirtti.

Muhabirimiz, Pinochet’nin kimilerine göre Şili’yi komünizmden kurtaran bir “kahraman”, kimilerine göre de alkışlanmak yerine hakaret edilmesi gereken bir “katil” olarak görüldüğünü aktardı.