BIST 9.548
DOLAR 32,51
EURO 34,56
ALTIN 2.492,02
HABER /  GÜNCEL

Borsalara İspanya şoku!

Bernanke’nin kongrede konuşmaya başlaması ve piyasaların beklediği ipuçlarını vermemesi ile o ana kadar pozitif olan piyasalar getirilerinin çoğunu geri verdi.

Abone ol

iMKB, Fitch’in İspanya’nın kredi notunu ’A’dan ’BBB’ye düşürmesi ve Japonya’da cari fazlanın beklentilerden az gelmesinin ardından negatife dönen uluslararası piyasaların etkisiyle güne değer kaybıyla başladı.

Piyasaların Fed Başkanı Ben Bernanke’nin yapacağı açıklamalarla ilgili ümidi, dün yapılan konuşmanın ardından sona erdi. Yükseliş isteğinde olan piyasalar Bernanke’nin kongrede yapacağı konuşmaya odaklanmıştı.

Bernanke’nin açıklamalarından genel olarak ekonomistler yeni bir açıklama gelmeyeceğini düşünseler de piyasa oyuncuları Bernanke’nin parasal genişlemeye yönelik bir ipucu verir ümidini fiyatlıyordu. Bernanke’nin kongrede konuşmaya başlaması ve piyasaların beklediği ipuçlarını vermemesi ile o ana kadar pozitif olan piyasalar getirilerinin çoğunu geri verdi.

Piyasaların olumsuz etkileyen bir diğer haber de kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in ”güvenilir bir mali plan hazırlanmazsa ABD’nin notu düşebilir” açıklaması oldu.

ABD’de Dow Jones endeksi gün içinde bir ara 12.555 puana kadar yükselse de günü önceki kapanışa göre yüzde 0,3 oranında yükselişle 12.460 puandan kapattı. Almanya borsası (DAX) ise benzer şekilde gün içinde 200 günlük ağırlıklı ortalaması olan 6.220 puanın da üzerine yükselmesine rağmen bu seviyelerde tutunamadı ve günü 6.144 puan seviyesinden kapattı. DAX günün ikinci yarısında gelen satışlara rağmen günü önceki güne göre yüzde 0,8 oranında yükselişle kapattı.

Bugüne gelindiğinde ise Avrupa borsalarının kapanışından sonra Fitch’in İspanya’nın notunu üç basamak düşürerek ”A”dan ”BBB”ye getirdiği haberi borsalarda açılışla birlikte fiyatlanmaya başlayacak.

BORSA GÜNE DÜŞÜŞLE BAŞLADI

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) güne 246,66 puanlık kayıpla 56.449,05 puan seviyesinden başladı.

İMKB 100 endeksi Fitch’in İspanya’nın kredi notunu ’A’dan ’BBB’ye düşürmesi ve Japonya’da cari fazlanın beklentilerden az gelmesinin ardından negatife dönen uluslararası piyasaların etkisiyle güne değer kaybıyla başladı.

İMKB’de hisse senetleri açılış fiyatları itibariyle düne göre yüzde 0,44 oranında değer kaybetti.