BIST 10.173
DOLAR 32,26
EURO 34,94
ALTIN 2.437,44
HABER /  POLİTİKA

Petrol gemisini kovmuşuz

2003'te Kıbrıs açıklarında yabancı gemi ile çatışmaya ramak kalmış. Kamuoyu duymamıştı Peki ama neden?

Abone ol

Serdar Denktaş, Kıbrıs Genç TV'de yayınlanan bir programda yaptığı açıklamada, Kıbrıs Rum yönetiminin, geçtiğimiz günlerle Lübnan'la imzaladığı denizde petrol ve doğalgaz arama anlaşmasının bir benzerini 2003'te Mısır'la da yaptığını anımsatarak o zaman konuyu gündeme getirdiğinde ''gülümsenerek'' bakıldığını ve ciddiye alınmadığını ileri sürdü.

Denktaş, o dönemde yabancı bir araştırma gemisinin Türk savaş gemilerince bölgeden kovulmasının kamuoyuna açıklanmadığını ifade etti. Denktaş, "Yani bu işin bugüne kadar ortaya çıkmamasının sebepleri arasında dönemin Türkiye hükümeti de mi var diyorsunuz" sorusu üzerine, "Tabi, tabi. Bu konuyu gündeme getirdiğimizde 'aman fazla irdelemeyin' diye haber geldi, bizde irdelemedik" dedi.

Seçim yılına girdik diye
Konunun o zaman kamuoyuna açıklanmadığını kaydeden Serdar Denktaş şöyle konuştu: "Açıklanmıyor bu basına. 2003'te tam o Annan Planı döneminde, Mısır Anlaşması gündeme geldiğinde sadece Annan Planı içerisinde bu anlaşmaya itiraz hakkı kullanılıyor ama mesele haline getirilmiyor. Çünkü o günlerde karar, 'Annan Planı görüşülmektedir, bir adım önde olacağız, sorun çıkartmayacağız' şeklindeydi. Benzeri bir anlaşma Lübnan'la yapılıyor ama bu kez seçim yılına denk geldiği için olay basına yansıyor. Notalar veriliyor, savaş sebebi olur çağrısı yapılıyor.''