BIST 10.046
DOLAR 32,29
EURO 34,69
ALTIN 2.407,15
HABER /  EKONOMİ

Petrol efsanesini bitirecek kanun

Ekonomi Uzmanı Cemil Ertem, Türkiye'de ''petrol var, ama yabancılar bize çıkarttırmıyor'' efsanesinin tersinden doğru olduğunu iddia etti.

Abone ol

Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN) Ekonomi Uzmanı Cemil Ertem, petrolü çıkartacak yatırım gücü ve teknolojiye sahip olmadıkları için ticarileştiremediklerini söyledi. Ertem, yeni petrol kanunu tasarısı ile ülke çıkarlarının çok daha iyi savunulacağını belirtti.

Ertem, tasarının, Türkiye'nin bölgede enerji habı ve geçiş merkezi olma hedefiyle örtüşen çok önemli bir adım olduğunu da belirtti.

Yeni Türkiye Petrol Kanunu Tasarısı'nı AA muhabirine değerlendiren Ertem, ''Yasa ilk önce Türkiye'nin mevcut potansiyelini piyasa koşularında hızlı bir şekilde değerlendirmeyi amaçlıyor. Türkiye'nin potansiyel enerji kaynaklarının bulunabileceği arazilerin 18 ayrı bölgede değerlendirilmesi ve kara ile deniz ayrımının yapılması işletme sahalarının ruhsatlanması açısından fayda sağlayacak. Ayrıca ilgili bölgelerdeki yatırım ortamının yatırımcı tarafından bilinmesi de piyasanın düzgün işlemesini sağlayacak bir faktör'' diye konuştu. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına sağlanan müzayedeye çıkma ve işletme sahalarının yine bakanlık onanıyla müzayededen kaldırılmasının, bürokratik mekanizmayı azaltacağını savunan Ertem, bu durumun ''rüşvet mekanizması'' gibi olası sakıncaları da ortadan kaldıracağını iddia etti.

''İşletme haklarının ilgili bakanlığın nihai inisiyatifinde olması, tasarının en önemli vurgusudur'' diyen Ertem, ilgili bakanlığın ise milli çıkarlar çerçevesinde davranmak durumunda olacağının kaçınılmaz bir gerçeklik olduğunu ifade etti. 

PİYASA MEKANİZMASININ İŞLETİLMESİ KAMUNUN ÇIKARLARI GEREĞİ 

Tasarının bir diğer önemli ve geçmişe göre ayırt edici yanının ise devletin uzun dönemli çıkarlarını piyasa mekanizması çerçevesinde değerlendirmesi olduğunu söyleyen Ertem, ''Bir önceki kanunda, üretilen petrolde varil ölçü birimi, doğalgazda ise metreküpünden sekizde bir oranında alınan devlet hissesi, kuyu başı fiyatı esas alınarak hesap ediliyordu. Yeni kanunda hampetrolde piyasa fiyatı, doğalgazda ise toptan satış fiyatı esas alınacak. Böylece günümüzde talep, kurlar ve diğer siyasi saiklerle artan enerji fiyatları göz önüne alındığında devletin kaybı bu mekanizmayla önlenmiş olacak'' şeklinde konuştu.

DOĞALGAZ ÜRETİCİSİ YERLİ VE YABANCILARIN TÜRKİYE'DEKİ ŞUBELERİNE TOPTAN SATIŞ LİSANSI

Doğalgaz üretimi yapan hak sahibi yerli ve yabancı şirketlerin Türkiye'deki şubelerine toptan satış lisansı verileceğini anımsatan Ertem, ''Bu iki düzenleme enerji piyasalarında üretim ve tüketim alanında var olan tekelci yapıları geriletecek ve daha doğru, nihai olarak tüketici lehine bir piyasa oluşturacağı gibi Türkiye'nin mevcut (potansiyel) kaynak alanlarını dünyada en ileri teknolojiyi kullanarak hızlı ve verimli değerlendirmesini sağlayacaktır'' yorumunu yaptı. 

"TÜRKİYE'DE PETROL VAR AMA YABANCILAR ÇIKARTMIYOR" EFSANESİ

Özellikle fosil enerji kaynakların bütün coğrafyalarda olduğunu dile getiren Ertem, şunları kaydetti:

''Ancak önemli olan bunların ekonomik ve küresel rekabet şartlarında yeryüzüne çıkarılması ve ticarileştirilmesidir. 'Türkiye'de petrol var, ama yabancılar bize çıkarttırmıyor' bir memleket efsanesi olarak yıllardır dillerden düşmez, ama bu tersinden doğrudur. Belki Türkiye'de petrol, doğalgaz vardır, ama biz bunları verimli, ekonomik olarak çıkartacak sermaye, yatırım gücü ve bunun sonucundaki teknolojiye sahip olmadığımız için ticarileştiremedik. 

Bu kanun tasarısıyla memleket çıkarları da gözetilerek, Türkiye enerji kaynaklarının ekonomiye kazandırılması için dünyada var olan son teknoloji ve sermayenin kullanmayı amaçlanıyor. Bu anlamda yasa tasarısı Türkiye'nin bölgede enerji habı ve geçiş merkezi olma hedefiyle örtüşen çok önemli bir adımdır.''