BIST 10.160
DOLAR 32,36
EURO 34,71
ALTIN 2.394,72
HABER /  EKONOMİ

İsrail'le enerjide işbirliği yapılacak mı?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerji politikaları üzerine gündemdeki soruları yanıtladı.

Abone ol

İsrail'le enerjide işbirliği yapılacağı iddialarına Yıldız, ''Başka proje yapacak ülke mi kalmadı ki 9 şehidimiz varken, kalkıp İsrail ile enerji projesi yapalım'' diye karşılık verdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, iş adamı Cem Uzan'ın ''dolandırıcılık'' ve ''zimmet'' suçlarından yargılandığı davada 18 yıl 5 ay hapis cezasına çarptırılmasıyla ilgili, ''Daha önce Uzan'la ilgili Türkiye'nin haklarına yapışmış en büyük sülüklerden biri demiştim. Bu olumsuzluktan kurtuluyoruz inşallah'' dedi. 

Bakanlık'tan yapılan yazılı açıklamaya göre, Yıldız, Kanal 7 televizyonunda katıldığı programda soruları yanıtladı. 

Cem Uzan'ın da aralarında bulunduğu 48 sanığın yargılandığı davada, Uzan'ın hapis cezasına çarptırılmasının hatırlatılması üzerine Yıldız, ''Türkiye'nin zihni değişiminin önemli göstergesi. Toplumun her kesim ve katmanının aynı noktada buluşması adına önemli bir karardır. Daha önce Uzan'la ilgili Türkiye'nin haklarına yapışmış en büyük sülüklerden biri demiştim. Bu olumsuzluktan kurtuluyoruz inşallah. Zamanında ekmek arası dönerle Türkiye siyasetine hakim olunmak istendi. Bunlar artık geride kalıyor'' değerlendirmesinde bulundu. 

KUZEY IRAK'LA ENERJİ İŞBİRLİĞİ

Kuzey Irak'la yapılan enerji işbirliğine de değinen Yıldız, Türkiye'nin, Irak'ın, tüm bölgelerinde projelerinin sürdüğünü kaydetti.  

''Güneydeki doğalgaz ve petrol sahalarında ortaklarımızla beraber şu ana kadar 600 milyon dolar para harcadık. Bu sahalardaki projelerimiz devam ediyor'' ifadesini kullanan Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Irak Petrol Bakanı Sayın Luaibi, daha önce yaptığımız görüşmede 'sizinle ortak proje geliştirelim' dedi. Onların önerisi olan Basra'dan kuzeye ve Ceyhan'a ulaşacak bir boru hattına 'biz varız' dedik. Iraklı kardeşlerimiz ne zaman derse projeyi başlatırız. Bugün, Kerkük-Yumurtalık'ın 70 milyon tonluk kapasitesinin 3'te 1'i ancak kullanılıyor. Irak'ın tüm bölgelerinden eklenecek petrol kaynaklarıyla bu kapasitenin tam anlamıyla kullanılmasını, ondan sonra da Irak'ın kuzeyi veya güneyi, tüm bölgelerinde yeni projeler yapmayı istiyoruz. Bunu Iraklı kardeşlerimize de söyledik.''

PROJE YAPACAK ÜLKE Mİ KALMADI?

''(İsrail'in özrünün arkasında enerji var) diyorlar'' değerlendirmesi üzerine Yıldız, İsrail'in özrünün gerekçesinin enerji olmadığını belirtti.

Yıldız, ''Başka proje yapacak ülke mi kalmadı ki 9 şehidimiz varken, kalkıp İsrail ile enerji projesi yapalım'' dedi. 

Türkiye'nin petrol ithalatının fazla olmasına ilişkin bir soru üzerine de Yıldız, Türkiye'de refah seviyesinin sürekli arttığını kaydetti.  

Türkiye'nin nüfusunun her yıl 1 milyon arttığını ifade eden Yıldız, ''Araç sayısı da 1 milyon artıyor. 10 yıl önce 7-8 milyon olan araç sayısı bugün 16 milyona çıktı. Bu tek başına  bir enerji kalemi değil. Yıllık 60 milyar dolar olan petrol ithalatının 35 milyar dolarını ulaşımda araçlarımız için harcıyoruz'' dedi.