BIST 10.471
DOLAR 32,84
EURO 35,24
ALTIN 2.450,31
HABER /  GÜNCEL

Perihan Mağdene protesto

Gazeteci Perihan Mağden'in yargılandığı duruşma öncesi olaylı geçti. Şehit aileleri yazarı protesto etti.

Abone ol

Gazeteci-yazar Perihan Mağden'in bir yazısında halkı askerlikten soğuttuğu gerekçesiyle yargılamasına başlandı. Duruşmaya gelen Mağden şehit aileleri ve davayı izlemek isteyenler tarafından protesto edildi.

Mağden'in dava süreci, vicdani retçi Mehmet Tarhan'la ilgili olarak Yeni Aktüel dergisinin 27 aralık 2005 tarihli sayısında, 'Vicdani Ret Bir İnsan Hakkıdır' başlıklı yazısı üzerine, Genelkurmay Adli Müşavirliği'nin suç duyurusunda bulunmasıyla başlamıştı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da, Perihan Mağden'e Türk Ceza Kanunu'nun 318'inci maddesinden üç yıla kadar hapis istemiyle dava açmıştı.

Mağden'e protesto

İstanbul Üçüncü Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki davaya katılmak üzere Adalet Sarayı'na gelen Mağden, şehit yakınları ile gazilerden oluşan ve duruşmaya katılmak istediklerini belirten grup tarafından protesto edildi.

Bunun üzerine duruma müdahale eden Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, mahkemenin yer aldığı ara koridorda bulunan grubu ana koridora çıkarttı.

Polislerle tartışan ve direniş gösteren grup, polislerin kontrolünde adliye koridorunda, Perihan Mağden de kendisine destek vermek amacıyla gelen kişilerle birlikte koridorun başka bir bölümünde duruşmanın başlamasını bekliyor.

İddianameden...

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Genelkurmay Adli Müşavirliği'nce Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'ne 4 ocak 2006 tarihinde suç duyurusunda bulunulduğu belirtiliyor.

İddianamede, söz konusu suç duyurusunda, haftalık yayınlanan 'Yeni Aktüel' adlı dergide Perihan Mağden tarafından yazılan 'Vicdani ret bir insan hakkıdır' başlıklı yazının, 'halkı basın yoluyla askerlik hizmetinden soğutacak' etkinlikte yazıldığının anlatıldığı kaydediliyor.

Perihan Mağden'in savunmasına da yer verilen iddianamede, ''ülkemizin de içinde bulunduğu coğrafi şartlar ile Avrupa Birliği'nin içinde bulunduğu coğrafi şartlar ve sınırlar ayrı ayrı göz önüne getirilip düşünüldüğünde, ülkemiz açısından zorunlu askerliğin ne denli önemli olduğu açıkça ortaya çıkmaktadır" denildi.

İddianamede, Perihan Mağden'in bu nedenle TCK'nın 318'inci maddesinin 1 ve 2'nci fıkraları uyarınca cezalandırılması isteniyor.

Söz konusu madde, ''halkı, askerlik hizmetinden soğutacak etkinlikte teşvik veya telkinde bulunanlara veya propaganda yapanlara 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilir. Fiil, basın ve yayın yolu ile işlenirse ceza yarısı oranında artırılır'' hükmünü içeriyor.