BIST 10.173
DOLAR 32,28
EURO 34,98
ALTIN 2.446,32
HABER /  GÜNCEL

Pepino Kastamonuda yüz güldürdü

Tosya'da deneme amaçlı ekimi yapılan pepino, kısa sürede bölgeye uyum sağladı. Alınan ilk ürünler, çiftçinin yüzünü güldürdü.

Abone ol

Kastamonu’da deneme amaçlı ekimi yapılan ve çeşitli hastalıklara iyi geldiği belirtilen pepino bitkisi, kısa sürede bol miktarda ürün vererek üreticinin yüzünü güldürdü

Anavatanı Güney Amerika olan, kavuna benzeyen ve domates fidesi gibi büyüyen pepino bitkisinin dikimini yapan Recep Balcı ve Selami Atak, 200 bitkiden yaklaşık 1000 ürün aldıklarını belirtti. Pepinonun eklem romatizması, çocuklarda kemik gelişimi, solunum sistemindeki enfeksiyonlar, kolesterol ve şeker hastalığı ile idrar yolları enfeksiyonları gibi rahatsızlıklara iyi geldiği ve vücut direncini artırdığı kaydedildi.

Balcı ve Atak, deneme amaçlı getirttikleri pepino bitkisini yakın arkadaşlarına da dağıtarak bağ ve bahçelerine diktiklerini belirtirken, “Budama yaptığımız pepino bitkisinin dallarını da tekrar toprağa diktik, gördüğümüz manzara bizleri şaşırttı. Diktiğimiz her pepino dalı toprağa kök salarak mahsul verdi. Önümüzdeki yıllarda tüm bağ ve bahçeler ile tarlalarda pepino fidesi üretilerek, verimi yüksek olan bu ürünlerin ülkemize ve ilçemize büyük kazanç sağlayacağını umuyoruz” dedi.

Tosya İlçe Tarım Müdürlüğü'nde görevli Ziraat Mühendisi Ceylan Çayır ve Mutafa Yağmur ise ürünün Tosya iklimine uygun olduğunu belirtirlerken, "Tropikal egzotik bir meyve olan pepino, önümüzdeki yıllarda destek verilip, bakımı, yetişmesi gözetim altına alınarak daha da verimli hale getirilecektir” diye konuştu.