BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,61
ALTIN 2.390,15
HABER /  MEDYA

Pentagon'da kapıyı açıp odaya girdiğinde ne gördü?

Kobani'ye önem veren ABD, PYD'ye neden silah yardımı yaptı? Yazar Serdar Turgut, cevabını 23 yıl önceki haritayla açıklıyor.

Abone ol

Habertürk gazetesi yazarı Serdar Turgut, 23 yıl önce Pentagon'da şahit olduğu Kürdistan haritasını ve odada kimlerin olduğunu yazdı.

ABD'de stratejik kararların alındığı Pentagon'da Kürdistan haritasının çizildiğini gören Serdar Turgut, aynı konuyu daha önce iki kez anlattığını hatırlatıyor ve yaşanan gelişmelerin temelinde o haritanın yattığını savunuyor.

ÜST AKILIN EN BÜYÜK SORUNU

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bahsettiği 'üst akıl'ı yazar, "Ve bu üst irade, bölgede bağımsız bir Kürt devleti kurulmasını arzuluyor. Bu üst iradenin en büyük sorunu, oluşması istenen Kürt devletinin Türkiye'den nasıl toprak alacağını bir türlü formüle edememesidir." sözleriyle açıklıyor.

TALABANİ, BARZANİ VE PKK TEMSİLCİSİ HARİTA ÜZERİNDE ÇALIŞIYORDU

Yazar Turgut, daha sonra o haritayı nasıl gördüğünü ve ABD'nin neden Kürt devleti istediğini kendi bakış açısıyla anlatıyor:

"Bir defasında Pentagon'da sivil memur olarak çalışmakta olan kaynağıma biraz erken gittim. Bir odada olduklarını öğrendim. Kahvemi alıp odanın kapısını açarak içeriye girdiğimde bir masanın etrafında bu arkadaşla birlikte oturmuş olan Washington'daki Talabani temsilcisi, Barzani temsilcisi ve PKK'nın temsilcisinin, önlerinde büyükçe bir kâğıda çizilmiş harita üzerinde çalıştıklarını gördüm.
O haritada Türkiye'nin güneydoğusunu da içine almış bir bağımsız Kürt devletinin sınırları görülüyordu. O arkadaş tek başına çizmiş değildi tabii ki bunu, o varolan bir haritayı anlatıyordu onlara. Daha sonra 11 Eylül bahane edilerek ve saldıranlar arasında tek bir Iraklı olmamasına rağmen Irak işgal edilip ülkenin bölünmesine başlandı; çünkü Kürt devleti oluşturulmak isteniyordu. Ve nitekim bir Kürt devletinin nüvesi de oluşturuldu başarıyla.

ORTADOĞU'NUN YENİ SEKÜLER, MODERN GÜCÜ

IŞİD aslında bu yüzden Amerika'yı çok kızdırıyor, Kobani Amerika için bu yüzden çok önemli.
Çünkü IŞİD, ileride oluşması istenilen bir Kürt devletinin çıkarlarına tehdit olarak algılanıyor.
Peki ama Amerika, Kürtleri onları bilemediğimiz nedenlerle çok mu seviyor yoksa demokrasi idealleri için mi Kürtlere yardım ediyor?..
Yok canım ne alakası var. Cumhurbaşkanı'nın bahsetmiş olduğu üst iradenin, bölgemizde kalıcı bir istikrarın sağlanması için seküler, modern, Müslüman ve demokrat bir güce ihtiyacı var.
Bunun Kürtler olacağı düşünülüyor.
Bir süre bunun Türkiye olacağı da düşünüldü ve bu haritanın gündemden çıkarıldığı dönemlere bakın, o günler mutlaka Türkiye'nin bu rolü oynayacağının düşünüldüğü zamanlardır.
Ne zaman ki Türkiye, seküler, modern ve demokratik bir Müslüman güç olma konumundan kendisi çıkarsa, bağımsız Kürt devleti kartı ve haritası bu rolü oynaması için tekrar gündeme sokuluyor."