BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.309,53
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Peki ya hayat kadınını oynasalardı?

Radikal yazarı Funda Özkan, oyun gereği sigara içildi diye tiyatroya kesilen cezaya bakın nasıl isyan etti?

Abone ol

İNTERNETHABER

Öteki Tiyatro'nun sahnelediği, Oğuz Atay'ın yazdığı 'Korkuyu Beklerken' adlı oyunda, başrol oyuncusunun, 'oyun esnasında, kapalı mekân kabul edilen sahnede sigara içtiği' gerekçesiyle ceza kesilmesinin tartışmaları sürüyor. Radikal'den Funda Özkan, konuyu bugünkü köşesinde işleyerek can alıcı soruyu sordu: Peki bir hayat kadını  rolü oynanırsa ne olacak?

İşte Özkan'ın yazısından ilgili bölüm:

- Kapalı mekânlarda sigara yasağını destekleyenlerden biriyim, başta söyleyeyim. Oğuz Atay’ın ‘Korkuyu Beklerken’ adlı oyununun sahnelendiği tiyatroya, sahnede sigara içildiği için ceza kesilmiş. Sağlık Bakanı Recep Akdağ da demiş ki, “Sanata karşı bir hareket varmış diye itiraz edenler var. Tiyatro sahnesinde sigara içtiğiniz zaman, sigara içilmesini özendirici bir iş yapmış oluyorsunuz. ‘Sanat böyledir’ diyorlar. Sanat çok önemlidir ama sanatın toplumun duyarlılıklarına itina etmesi gerekir.”

Demek ki tiyatro yapanlar bundan sonra dikkat edecek. Oyunun yazarı yazmış olabilir ama sanatçı sigara içmeyecek. İçki içen bir rol olduğunda, tiyatrocular gidip alkol ruhsatı alacak. Bir ‘hayat kadını’ rolü varsa maazallah...

ÖTEKİ TİYATRODA NE OLMUŞTU?

Sağlık Bakanlığı yetkilileri, Öteki Tiyatro'nun sahnelediği başrol oyuncusunun 'sahnede sigara içtiği' gerekçesiyle tutanak tuttu.

Sigara yasağı tiyatro sahnesine de taşındı. Sağlık Bakanlığı yetkilileri, Öteki Tiyatro'nun sahnelediği, Oğuz Atay'ın yazdığı 'Korkuyu Beklerken' adlı oyunda, başrol oyuncusunun, 'oyun esnasında, kapalı mekân kabul edilen sahnede sigara içtiği' gerekçesiyle tutanak tuttu.

Öteki Tiyatro'nun kurucusu, yönetmen Murat Karahüseyinoğlu, 'Bana göre bu olay utanç vericidir' dedi.

Öteki Tiyatro geçen sezondan bu yana Oğuz Atay'ın kaleme aldığı, Fatih Al'ın başrolünü üstlendiği ve Murat Karahüseyinoğlu'nun yönettiği 'Korkuyu Beklerken' adlı oyunu başkentlilerin beğenisine sunuyor. Oyunda, Al, rol gereği sigara içiyor. Ancak Al'ın rol gereği içtiği sigara, tiyatroyu sıkıntıya soktu. Sağlık Bakanlığı yetkilileri, oyunda, başrol oyuncusunun, 'oyun esnasında, kapalı mekân kabul edilen sahnede sigara içtiği' gerekçesiyle tutanak tuttu.

'Mahkemeye gideriz'

Karahüseyinoğlu, 'Bana göre bu olay utanç vericidir. Yasada 'tiyatro oyunlarında sigara içilmez' diye bir ibare var mı? Bu durum tam da bizim oyunumuzda anlattığımız, toplumda oluşturulmak istenen 'korku imparatorluğu'na bir örnek teşkil ediyor' dedi.

Karahüseyinoğlu, tutanak tutan görevlilerin oyuna izleyici gibi bilet alarak geldiklerini belirterek şunları söyledi:

'Bence bu durumun altında bir kasıt yatıyor. Kültür-sanata başka yollardan darbe vurmanın örneğidir bu olay. Tutanak sonucunda tiyatroya ceza kesilirse, hakkımızı aramak için mahkemeye gideriz.'