BIST 9.916
DOLAR 32,54
EURO 34,85
ALTIN 2.446,91
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

Peki bu sınava kim başvuracak?

Milli Eğitim Bakanlığı'nca açılan yurt dışında eğtim ateşeliği sınavı eğitimcilera endişelendirdi.

Abone ol

Milli Eğitim Bakanlığı yurt dışına eğitim ataşeliği sınavı açtı. Yönetmelikte 3 yıl okul müdürlüğü yapanların bu sınava başvuru yapabileceği açık bir şekilde dile getirildi. 

Buraya kadar herşey normal gibi gözükse de , MEB Eğitim ataşeliği için başvuru yapan Halk Eğitim Müdürlerini, Mesleki Eğitim Müdürlerini, Öğretmenevi müdürlerini okul müdürlüğü kadrosundan sayılmadı. Bu görevlerde bulunana kişilerin başvuruları ise reddedildi.

MEB HATA YAPMAKTADIR

Kamudan Haber'in haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü 27-02-2012 ile 09.03.2012 tarihleri arasında Yurt Dışı Teşkilatına Sürekli Görevle Atanacak Personeli Seçme Sınavı başvuracak adaylarla ilgili kılavuz hükümlerinde bahsedilen "(...) veya Okul Müdürü kadrolarında toplam üç yıl asaleten görev yapmış olmak" ibaresi gereği halk eğitim merkezi müdürleri, mesleki eğitim merkezi müdürleri ,akşam sanat okulu müdürleri ve öğretmenevi müdürlerinin başvurusunu "Yurt Dışı Teşkilatına Sürekli Görevle Atanacak Personeli Seçme Sınavı Kılavuzunda" ve 16.12.2011 tarih ve 28144 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan "Yurt Dışı Teşkilatına Sürekli Görevle Atanacak Personel Hakkında Yönetmelikte" belirtilen okul müdürü ifadesine uymadıkları gerekçesiyle reddetmektedir.

Tüm yönetmeliklerde ve yönetici atamalarında yöneticilerin eğitim kurumu yöneticisi olarak ifade edilmesine rağmen Bakanlığın Değerlendirme Komisyonunun böyle bir ayrıma gitmiş olması ya bilgisizlikten kaynaklanmış ya da birileri tarafından art niyetli olarak yapılmış bir uygulamadır. Öğretmenevi müdürlüğü yapan birisi isteğe bağlı ve zorunlu yer değiştirme döneminde branşına uygun bir okula atanırken okul veya kurum müdürü ayrımı yapılmamaktadır.

İŞTE O YÖNETMELİK

Her biri "MEB Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğin" 4.maddesinin "Tanımlar" başlıklı kısmının d) fıkrasında "Eğitim Kurumu: Millî Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kampusları ile ikili anlaşmalar çerçevesinde Bakanlıkça açılan ya da yönetici ve öğretmenleri Bakanlıkça görevlendirilen yurt dışındaki okul ve merkezler de dâhil her derece ve türdeki okul ve kurumu" ve j) fıkrasında "Yönetici ibaresi Millî Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarında, eğitim kampusu bünyesinde yer alan okulların yöneticileri dâhil müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı görevlerinde bulunanları ifade eder" hükmü yer almaktadır. Yine Yönetici Atama Yönetmeliğinin 6. Maddesinde okul müdürü ayrımına gidilmemiş ; Eğitim Kurumu Yönetim Kademeleri sıralanmış ve tip ayrımına gidilmiştir.

OKUL MÜDÜRÜYLE AYNI STATÜDE

Bu bağlamda okul müdürü de aynen mesleki eğitim müdürü, halk eğitim merkezi müdürü ve öğretmenevi müdürleri gibi eğitim kurumu müdürüdür. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı her türlü örgün ve yaygın eğitim kurumu yöneticilikleri okul müdürlükleridir. Sonuç olarak ilgili kılavuzda bahsedilen okul müdürlerinden eğitim kurumu müdürü anlaşılması gerekmekte; aksi halde okul müdürünün de kurum müdürü olmasından başvurularının ret edilmesi gerekmektedir.

KRİTİK TARİH 15 NİSAN

Yukarıda izah edilen nedenlerle bu durumda olan mesleki eğitim ve halk eğitim merkezi müdürlükleri ile öğretmenevi ve akşam sanat okulu müdürlüklerinden başvurusu reddedilen müdürlerin 15 Nisan 2012 tarihinde yapılacak sınava girmelerinin ivedi olarak sağlanması için gerekli hatanın düzeltilmesi ve mağdur olan adayların mağduriyetinin bir an önce giderilmesi gerekmektedir.

Bu mağduriyetin giderilmesi noktasında Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürünün bizzat konuya müdahil olması, mevzuat hükümlerini anlamayan şube müdürü ve grup başkanlarının yapmış oldukları bu hataların açılacak davalar neticesinde ileride telafisi zor zararlara sebebiyet vereceği, yapılacak olan sınava açılacak dava da MEB'in sınavlarının yürütmesinin durdurulması durumunda sınava başvuru yapan adayların ve Bakanlığın mağduriyet yaşayacağı ortadadır. Umarız bu sorun en kısa zamanda düzeltilir. Yönetmelik hükmünde okul müdürlüğü ibaresi Eğitim Kurumu Yöneticiliği olarak değiştirilir.