BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,90
ALTIN 2.440,93
HABER /  GÜNCEL

İMF'den Türkiye'yi korkutan uyarı!

IMF'nin en genç başekonomisti Raghuram Rajan, Türkiye ekonomisini değerlendirirken tehlikeli sularda olduğuna vurgu yaptı.

Abone ol

Garanti Bankası tarafından düzenlenen, Kapitalizmin ve Demokrasinin geleceğini tartışmaya açan Garanti Gelecek Zirvesi'nde konuşan Raghuram Rajan Türkiye'nin tehlikeli sularda yüzdüğünü kaydetti.

Chicago Üniversitesi İşletme Enstitüsü'nde ders veren ve IMF tarihinin en geç Başekonomisti ünvanını elinde bulunduran Raghuram Rajan aynı zamanda Hindistan Başbakanı'nın ekonomi danışmanı, Garanti Bankası'nın düzenlediği toplantıda Türkiye ekonomisini değerlendirdi.

Rajan Türkiye ekonomisi ile ilgili yaptığı değerlendirmelerde geçen sene yüzde 7.5 büyüyen Türkiye'nin bu yıl yavaşlayacağını kaydetti.

'CANLANMA OLDUĞUNDA TEMKİNLİ OLMAK GEREK'

Canlanma olduğunda biraz temkinli olmak gerektiğini dile getiren Rajan, bu durumlarda enflasyon, cari açık, kredi artışına bakıldığını belirterek

Devletin geçtiğimiz yıllarda yaşandığı kadar aşırı harcamaya olumlu noktadan gitmediğine dikkat çeken Rajan risk iştahının kapalı olması ve dışa borçlardaki artışın kaygı kaynağı olduğuna vurgu yaptı.

"Türkiye tehlikeli sularda yol alıyor" diyen Raghuram Rajan, geçmişte bunun çığ efekti oluşturduğunu hatırlatarak alarm zillerini çalmaya gerek olmadığını ama temkinli olmakta fayda olduğunu kaydetti.

Rajan yetkililerin bu kaygıları görüp buna göre adım attığını dile getirdi.

'İŞLER KÖTÜYE GİDEBİLİR Mİ DİYE SORMAK GEREK'

Doğuda, ekonomik ortam uygun olduğu ve siyasetçiler destek verdiği sürece, büyüme olanaklarının güçlü ve uzun süreli olabileceğinin altını çizen Rajan, "Gelişmekte olan piyasaların gelecekte talep kaynağı olmasını istiyorsak, buralarda işbirliği yapmak zorundayız. Türkiye, bu avantaja sahip. Buralara yakın ülkelerin şansı daha fazla. Bu tip işbirliklerinde değer bulabilir bu ülkeler. Doğru adım nasıl atılcak- Kendi taleplerini oluşturacaklarsa, bu daha zor olacak. Batı büyürken büyümeleri kolaydı. Türkiye'nin durumu çok iyi ama sorun şu; iç talebi iyi yönetiyor musunuz- Cari açık fazla büyük. Bütçe fazlası var ama diğer piyasalara göre Türkiye'nin durumu fena değil. 'İşler kötüye gidebilir mi-' diye sormak gerek. Gelişmekte olan piyasalar umut vadedici ama saydığım konulara dikkat edilmeli. Batının doğru adımları atması, yeniden büyümeyi yakalaması önemli" diye konuştu.

'GÜÇ BATIDAN DOĞUYA KAYIYOR'

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, konferansın açılış konuşmasında, son yıllarda yaşanan ve artçı etkileri halen hissedilen ekonomik krizlerin, birçok önemli değişimi beraberinde getirdiğini belirterek, güç dengelerinin gelişmiş Batı ülkelerinden gelişmekte olan Doğu ülkelerine kaydığının, buna bağlı olarak küresel yönetim ve finansal sistemlerin günümüz insanının beklentilerini karşılayamadığının gözlendiğini anlattı.

Özen, bu dönemde yeni uluslararası güvenlik sorunları ortaya çıkarken, ticaret, göç ve kaynak rekabeti gibi nedenlerle mevcut gerilimlerin daha da yoğunlaştığını bildirerek şunları dile getirdi:

"Gelir dağılımındaki adaletsizliğin ve işsizliğin giderek artması iş dünyasıyla toplum arasında gerilimi yükseltti. Bu durum, mevcut yönetim ve finans sistemlerine duyulan inancı da ciddi boyutlarda zedeledi. Tüm bu gelişmeler siyasi oyuncular için farklı bir sorunu gündeme getirdi. Kapitalizmin içinde bulunduğu darboğaz ve ekonomik başarısızlık riski demokrasiyi etkiledi. Önümüzdeki dönemde bazı hayal kırıklıklarına rağmen, kapitalizmin insanlığın refaha ulaşması için en iyi araç olup olmadığını birlikte göreceğiz. Bugünkü bilgiler ışığında, elimizdeki en umut verici sistemin bu olduğu aşikar."