BIST 10.895
DOLAR 32,20
EURO 34,97
ALTIN 2.506,88
HABER /  GÜNCEL

'Paylaşılamayan tapınak' Kamboçya'nın

Uluslararası Adalet Divanı, Kamboçya ve Tayland arasındaki sınırda bulunan ve Preah Vihear tapınağına da ev sahipliği yapan tartışmalı toprakların büyük bir kısmının Kamboçya'ya ait olduğuna kanaat getirdi.

Abone ol

Birleşmiş Milletler'in Uluslararası Adalet Divanı, Kamboçya ve Tayland arasındaki sınırda bulunan ve Preah Vihear tapınağına da ev sahipliği yapan tartışmalı toprakların büyük bir kısmının Kamboçya'ya ait olduğuna kanaat getirdi.

Lahey'de bulunan mahkeme Tayland'ın tapınakta bulunan askerlerini geri çekmesini istedi.

Ama tartışmalı toprakların tümünü Kamboçya'ya vermeyen mahkeme, ülkenin bu alanda bulunan bir tepede egemenliği olmadığına kanaat getirdi.

Mahkemenin kararı her iki ülke tarafından memnuniyetle karşılanırken Tayland başbakanı da halkın mahkeme kararını kabul etmesini istedi.

Televizyondan halka seslenen Yingluck Shinawatra, her iki ülkenin barışın sağlanması yolunda çalışacağını söyledi.

Kamboçyalı meslektaşı Hun Sen de televizyondan halka seslenip Tayland sınırında "gerilimin artmasına neden olacak bir şey yapmayacaklarını" ve barış için çalışacaklarını açıkladı.

Sen "Bu barış yolunda atılmış önemli bir adım." dedi.

BBC'nin Bangkok muhabiri Jonah Fisher, kararın Kamboçya için sınırlı bir zafer olduğunu ve her iki ülkenin bundan sonra ortak çalışması gerekeceğini söylüyor.

Kamboçya topraklarındaki bir uçurumun kenarına inşa edilen 900 yıllık Hindu tapınağına en kolay Tayland topraklarından ulaşılıyor.