BIST 10.644
DOLAR 32,22
EURO 35,04
ALTIN 2.504,82
HABER /  EKONOMİ

Parının sihirbazı fırtına var diyor

"Fırtınaya doğru yol alıyoruz" diyen Soros, büyük krizi yorumladı. İşte BBC'ye verdiği demeç...

Abone ol Para sihirbazı olarak anılan, adı daha çok Kafkaslar ve eski Doğu Blok’u ülkelerindeki renkli devrimlerle anılan ABD’li yatırımcı George Soros, mali piyasalardaki dalgalanmanın bitmediğini, sonlardan oldukça uzaklarda yer alındığını söyledi. Soros, bundan sonra krizden etkilenecek ülkelerin başında İngiltere’nin yer aldığını da ileri sürdü.

FIRTINAYA GİRİYORUZ
Hedge fonların öncüsü Soros, BBC’ye verdiği röportajda, Lehman’ın haftasonu duvara çarpmasına izin verilmesini bilgelik olarak değerlendirerek, bunun sonradan anlaşılacağını belirtti. Soros, "Korkarım ki bunu (krizi) tamamen geride bırakmadık. Bir şekilde halá, onu yönlendirmek yerine fırtınaya doğru yol alıyoruz" dedi.

"Lehman’ın batışına izin verilmesi doğru bir tutum muydu?" sorusuna para sihirbazı şu yanıtı verdi: "Eğer finansal sistem ayakta kalırsa o zaman onun iflasına izin vermek, müdahale etmemek doğru karardır. Eğer bir çöküş olursa o zaman yanlış karardır. Bazen sistemin borusunu kurtarmak riski artırır. En sonunda sistemi kurtaracak olanı yapmış olmak önemlidir."

1930’LARI ANDIRIYOR
Soros, ABD Hazine Bakanı Henry Paulson’ın durumu ele alışını, 1930’larda (Büyük Buhran dönemi)merkez bankaları başkanlarının konuşmalarına çok benzediğini vurguladı. İngiltere’nin finansal sisteme güveninin onu özellikle daha kırılgan hale getirdiğini belirterek, "Finans, İngiltere ekonomisindeki ana segmentlerden biri. Bu yüzden onun diğer ülkelerden daha çok finansal krizden zarar göreceğini düşünüyorum" dedi.

Soros genel olarak, finansın çok büyüdüğü ve dünya ekonomisinin kaynaklarından finansın çok büyük pay aldığı uyarısında bulunarak "Şu anda titriyor. Bence eğer bir kere daha regüle edilirse bu alan çok daha az kárlı olacak" dedi.

TEHLİKE ATLATILMADI
Euro Ülkeleri Ekonomik Grup Başkanı ve Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, mali piyasalardaki krizin henüz sona ermediğini, ancak Euro bölgesinde resesyon görülmeyeceğini söyledi. Juncker, AIG’ın kurtarılmasının ve İngiliz Bankası Barclays’ın, iflasını açıklayan Lehman Brothers’ın bir kısmını almaya karar vermesinin, piyasaların tehlikeyi atlattığı anlamına gelmediğini belirtti. Geçici bir sona bile ulaşmayan mali krizin halá şiddetle sürdüğünü ve büyük bir baş ağrısı olduğunu ifade eden Juncker, ancak Avrupa’nın görece olarak ABD’den daha iyi durumda olduğunu kaydetti.

Avrupa’nın mali krizden ABD kadar etkilenmeyeceğini söyleyen Juncker, Avrupa’nın mali sisteminin çok daha dengeli olduğunun altını çizdi. Euro bölgesinde resesyon görülmeyeceğini ifade eden Juncker, ancak ekonomik büyümenin keskin bir biçimde yavaşlayacağını kaydetti.