BIST 9.916
DOLAR 32,47
EURO 34,78
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Parfümünüz LPG kokarsa şaşırmayın!

Deodorant ve böcek ilaçlarındaki aerosol üretiminde kullanılan LPG için vergiler sıfırlanınca tüketim patladı.

Abone ol

Şubat ayındaki verginin sıfırlanmasının ardından kozmetik sektöründe kullanılan LPG miktarı hızla arttı.

2009’da 36 bin ton olan aerosol üretiminde kullanılan LPG miktarı, vergilerin sıfırlandığı şubattan hazirana kadarki 5 ayda 50 bin tonu aştı.

Yıl sonunda kozmetik sektöründe LPG kullanım miktarının 100 bin tonu geçebileceği hesaplanıyor. Sektörde, vergisiz LPG’nin sprey yerine pompaya yönlendirildiği, bazı dağıtım şirketlerinin pompada milyonlarca dolarlık haksız kazanç sağladığı düşüncesi hâkim.

EPDK ALARMDA

LPG sektöründe faaliyet gösteren büyük dağıtım şirketleri, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK), “Bu alanda ithalat yapan bazı dağıtım şirketleri, vergisiz LPG’yi aerosol üretimi yerine pompada satıyor” yönünde şikâyette bulundu. Bu şikâyet ve tüketimdeki dikkat çekici artış üzerine EPDK alarma geçti.

MALİYE’YE UYARI

EPDK, Maliye Bakanlığı ile ‘vergi takibi’ yönünden temasa geçti. Kurum, “Aerosol üretiminde kullanılan sıfır vergili LPG satışında dikkat çekici artış var. Bu LPG’nin akaryakıt istasyonlarında satıldığı yönünde şikâyet alıyoruz” bilgisini verdi. Kurum, aerosol üretiminde kullanılan LPG’nin özel kutu ya da fıçılarla ithal edilmesi ve işletmecilere teslim edilmesi gerektiğine işaret ederek, burada kullanılacağı öne sürülen LPG’nin, dökme olarak tankerlerle satıldığını ortaya koydu.

TÜKETİM ARTIŞI SEKTÖRÜN BÜYÜMESİNE BAĞLI

Maliye Bakanlığı, ayrıntılı bir inceleme yapmadan, vergi indirimi sonrasında sektörün büyüme trendi yakaladığı görüşünü savundu. Tüketimdeki patlamayı, vergi indirimine bağladı. Maliye’nin, bu yanıtına karşılık bu sektöre yönelik denetim yapması da sürpriz görülmüyor. LPG’nin akaryakıt istasyonlarında satış fiyatı 1.71 TL düzeyinde bulunuyor. LPG’nin yüzde 48 vergiden oluşuyor. Maliye,
şubatta vergiyi sıfırladı. Vergisiz LPG’nin pompada satışından büyük kazançlar sağlanıyor.

KOZMETİKÇİLER MEMNUN

Kozmetik sektörü temsilcileri, aerosol üretiminde kullanılan LPG’de verginin sıfırlanmasının önemli bir adım olduğunu belirterek, “Biz satın aldığımız LPG’ye ciddi biçimde vergi ödüyorduk. Uluslararası piyasada rekabet etmekte zorlanıyorduk. Bu karar yerli üretim için önemlidir” dedi.