BIST 9.881
DOLAR 32,56
EURO 34,97
ALTIN 2.457,33
HABER /  GÜNCEL

Paralimpiyatlar'da protez krizi

Diz altı amputelerin yarıştığı T44 kategorisi 200 metre finalinde altın madalyayı kaçıran Güney Afrikalı atlet Oscar Pistorius, rakibini olması gerekenden daha uzun protez kullanmakla suçladı.

Abone ol

Diz altı amputelerin yarıştığı T44 kategorisi 200 metre finalinde altın madalyayı kaçıran Güney Afrikalı atlet Oscar Pistorius, rakibini fazla uzun protez kullanmakla suçladı.

Yarış öncesinde favori gösterilen Pistorius "Adil bir yarış olmadı. Yarışın kaydını izledim; bir insanın sekiz metre gerideyken nasıl bir anda bu kadar öne geçebileceğini anlayamıyorum. Bu çok saçma." dedi.

Dünya rekortmeni Pistorius yarışın son 20 metresinde, 20 yaşındaki Brezilyalı atlet Alan Oliveira'nın gerisinde kalmıştı.

Oliveira yarışı 21,45 saniyede tamamlayarak altın madalyayı aldı.

Yarışı 21,52 saniyede tamamlayan Pistorius "Alan'ın iyi bir performans sergilediğinin farkındayım, ancak protezleri nedeniyle bu adamlar çok avantajlı. Onlarla yarışmak mümkün değil." dedi.

Pistorius, Oliveira'nın protezlerinin bu kadar uzun olmasına izin verilmemesi gerektiğini söylüyor.

Protezlerin olması gerekenden 10 cm daha uzun olduğunu iddia eden Pistorius, konuyu yetkililere yarıştan önce de bildirdiğini söylüyor.

Paralimpiyat komitesi iddiayı yersiz bulduğunu, protezlerin kurallara uygun olduğunu söyledi.

Komite adına konuşan bir sözcü "Protezlerin uzunluğunu belirlemede kullanılan kurallar oldukça açık. Tüm atletlerin ölçümleri yarış öncesinde alınıyor ve protezleri uzmanlar tarafından onaylanıyor. Protez uzunluklarını atletlerin boylarına ve dinamiklerine bakarak özel bir formülle belirliyoruz" dedi.

'İdolüm kalbimi kırdı'

Altın madalya sahibi Oliveira ise idolü kabul ettiği atletin yorumlarını kaldırmanın oldukça zor olduğunu söyledi.

Brezilyalı atlet "Protezlerimin uzunluğunda bir problem yok. Tüm hakemler onları gördü ve gerekli ölçümleri yaptı. Pistorius da bunu çok iyi biliyor." dedi.

Oliveira "Pistorius'u asla kaybedince mızıkçılık yapmakla suçlamıyorum. O muhteşem bir sporcu. Ancak protezlerimin çok uzun olduğunu söylemesi beni çok üzdü. O benim idolüm ve bunu ondan duymak kalbimi kırdı" diye konuştu.

Oscar Pistorius daha sonra çıkışının zamanlaması için meslektaşından özür diledi.

Pistorius "Alan'a saygım büyük ama burada da tartışılması gereken bir mesele var." dedi.

200 metrede T44 dünya rekorunu elinde bulunduran Pistorius tüm protezlerin her yarış öncesinde yeniden ölçülmesi gerektiğini ancak Paralimpiyatlarda bunun yapılmadığını söyledi.

Oliveira ise ''Protezlerimi yarı finallerde taktım ve hep aynı protezleri kullandım. Bunları bütün ay kullandım.'' dedi.

Pistorius 2008 yılında engelsiz atletler karşısında yarışma hakkını kaybetmişti.

O dönemde Atletizm Federasyonu protezlerinin koşularda Pistorius'a haksız bir avantaj sağladığını söylemişti.

Ancak bu yasak 2010 yılında kaldırıldı ve Pistorius'a 2012 Londra Olimpiyatları'nda yarışma hakkı tanındı.

400 metre elemelerine katılan atlet finale ulaşmayı başaramamıştı.