BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Paradise belgelerinde oğullarıyla ilgili ne var? Yıldırım'dan açıklama

Başbakan Binali Yıldırım oğullarıyla ilgili ‘Paradise Papers’ (Cennet Belgeleri) iddialarıyla ilgili son dakika açıklaması geldi. Binali Yıldırım, "Algı operasyonu" dedi ve savcıları oğullarının şirketlerini incelemesi için göreve çağırdı.

Abone ol

Başbakan Binali Yıldırım, ‘Paradise Papers’ (Cennet Belgeleri) için ilk kez konuştu. Başbakan Yıldırım, "Akılları sıra beni yıpratmaya çalışıyorlar" dedi. Malta'daki hesapların gizli olmadığını belirten Başbakan Yıldırım, savcılara iddiaları araştırmaları için çağrı yaptı. 

Başbakan Yıldırım, ABD gezisine çıkmadan önce havaalanında yaptığı basın toplantısında bir soru üzerine şöyle konuştu:

SİYASETE BAŞLAYINCA OĞULLARIMA BIRAKTIM

"Bir gazete şahsım ve ailem hakkında 'off-shore şirketleri var, yerli değil, milli değil' gibi bir haber yapıyor. Her şeyden önce vatandaşlarımızın gerçeği öğrenmesinde fayda var. Ben gemi inşa yüksek mühendisiyim, makina mühendisiyim. Hayatım boyunca denizcilikle uğraştım, gemi işletmeciliği, gemi sahipliği yaptım. Siyasete başlayınca da işlerimi evlatlarıma bıraktım. Benim evlatlarımın en küçüğü 33, en büyüğü 40 yaşında. 5 tane de torumun var. Dolayısıyla onlar kendi işini yapıyor, ben de kendi işimi yapıyorum. Memlekete, millete hizmet etmeye çalışıyorum."

BUNUN GİZLİ SAKLI BİR TARAFI YOK

"Siyasete başlarken çocuklarıma benim bir tavsiyem oldu. 'Devletle hiçbir zaman iş yapmayacaksınız, yakınına bile yanaşmayacaksınız, devletin bankalarından hiçbir kaynak kullanmayacaksınız.' Denizcilik küresel bir iştir, dünyanın her tarafında iş yapıyorlar ve dünyanın her tarafında şirketleri de var, irtibat noktaları da var. Bunun gizli saklı bir tarafı da yok."

BENİM RESMİMİ BASIP ALGI OLUŞTURMAYA ÇALIŞIYORLAR

Başbakan Yıldırım'dan ABD Büyükelçiliği'ne yalanlama

 "Sanki burada gizli iş çeviriyormuş gibi maalesef benim fotoğrafımı da basarak bir algı oluşturmaya çalışıyorlar. Türkiye’de ya da başka bir yerde bir kişinin ticari faaliyetleri hakkında bilgi almak için ticaret siciline girip bilgi alırsınız. Olmadı Malta’da da 2 dolar ödeyip internet üzerinden her türlü bilgiyi alabilirsiniz. Bunun böyle bilinmesi lazım."

SAVCILARI GÖREVE DAVET ETTİ

"Milletim beni bilir, benim dokunulmazlığım var ama çocuklarımın dokunulmazlığı yok. Buradan davet ediyorum, her türlü soruşturma, gerek mali gerek hukuki yönden yapılabilir. Bunu özellikle de istiyorum. Dolayısıyla hiç kimsenin hiçbir şekilde haksız yere itham edilmesi, yanlış iş yapıyor gibi gösterilmesi kabul edilemez. Biz onurumuzla varız. Ülkemiz, milletimiz için bütün ömrümüzü verdik. Bizim için en büyük servet itibarımızdır, gerisi el kiridir, gelip geçicidir."

MİLLİYSENİZ GAZETEYİ BIRAKIP MEMLEKETTEN KAÇMAZSINIZ

"İnsanların kafasını karıştırmaya lüzum yoktur. Bana 'yerli değil, milli değil' diyenlerin apar topar memleketten kaçıp gidenler olduğunu da vatandaşımızın bilmesi lazım. Eğer yerli, milliyseniz gazetenizin başını bırakıp bu memleketten kaçıp gitmezsiniz, yerlilik, millilik böyle olur."

NE OLMUŞTU?

Uluslararası gazetecilik organizasyonu ‘Paradise Papers’ (Cennet Belgeleri), denizcilik sektörünün ‘vergi cenneti’ Malta’da Başbakan Binali Yıldırım’ın iki oğlu, dayısı ve yeğeniyle bağlantılı dokuz şirketin adını yayınlamıştı. Cumhuriyet gazetesi de bu belgeleri manşetine taşımıştı. 13.4 milyon belge arasından Başbakan Binali Yıldırım'ın oğulları Erkam Yıldırım ve Bülent Yıldırım'ın Malta'da şirketleri olduğu ve bu şirketler üzerinden Türkiye'de vergi vermekten kurtuldukları iddia edilmişti.