BIST 9.717
DOLAR 32,52
EURO 34,89
ALTIN 2.439,01
HABER /  DÜNYA

Papa ile Rum Patriği Kudüs'te buluştu

Papa Franciscus ve Fener Rum Patriği I. Bartholomeos, Kudüs'te buluştu ve Ortadoğu'da barış konusunda konuştular.

Abone ol

Papa Franciscus ve Fener Rum Patriği I. Bartholomeos, Ortadoğu'daki Hristiyanların durumundan derin endişe duyduklarını belirtti

Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus ve Fener Rum Patriği I. Bartholomeos, Ortadoğu'daki Hristiyanların durumundan derin endişe duyduklarını belirtti.

Papa Franciscus, Patrik I. Bartholomeos ile Kudüs'teki Papalık Elçiliği'nde (Vatikan'ın Kudüs'teki temsilciliği) bir araya geldi. İkili, yaptıkları görüşmenin ardından ortak yazılı açıklama yayımladı.

DERİN ENDİŞE DUYUYORUZ

Papa Franciscus ve Patrik I. Bartholomeos'un, Ortadoğu'daki Hristiyanların durumundan derin endişe duyduklarını vurguladıkları açıklamada, "Barışın elde edilmesi için gereken tek aracın silah değil affetme, uzlaşı ve diyalog olduğuna kanaat getirdik. Tüm Hristiyanları, Müslümanlar, Yahudiler ve diğer dini inançlara sahip kişilerle diyaloğu güçlendirmeye çağırıyoruz" ifadelerine yer verdi.

Patrik I. Bartholomeos da Kıyamet Kilisesi'ndeki ortak duanın ardından yaptığı konuşmada, şunları kaydetti:

50 YIL ÖNCE BİR ARAYA GELENLERİN YOLUNU İZLİYORUZ

"50 yıl önce Papa 6. Paulus ve Patrik Atenagoras burada bir araya gelmişti. Onlar, batı ve doğu kiliselerinde bin sene devam eden karşılıklı korkuyu sevgiye dönüştürdü. Bunu burada yaptılar. Biz de Papa Franciscus ile onların yolunu takip ediyor ve kahramanca girişimlerini takdir ediyoruz."

pope-francis-eumenical-patriarch-980x500.jpg

PATRİK, VATİKAN'DA TÖRENE KATILMIŞTI

Vatikan ve Konstantinople ruhbanlarının 1054 yılında birbirini aforoz etmesiyle başlayan ayrılığın üzerinden 909 yıl geçtikten sonra, 1963’te tahta geçen Papa 6’ncı Paul ile Patrik Athenogoras, birbirleri hakkında aforozu kaldırıp Ocak 1964’te Kudüs’te buluşmuştu. 

Bartholomeos, 959 yıl sonra Vatikan’a bir papanın, yani Batı Kilisesi liderinin göreve başlama töreni için giden ilk patrik, yani Doğu Kilisesi lideri olmuştu. Vatikan'da konuk edilen Patrik Bartholomeos, Papa onuruna kardinaller tarafından verilen yemekte takdis duasını yapmış ve 1000 yıl önce ayrılan Hristiyan kiliselerinin birbirine yaklaşması için önemli bir adım atılmıştı.