BIST 10.083
DOLAR 32,46
EURO 34,89
ALTIN 2.441,89
HABER /  GÜNCEL

Papa Francesko İstanbul ziyaretine başladı

Papa Francesko, Sultanahmet Camii'nde İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran'la birlikte dua etti. Papa'nın bundan sonraki durağı da Ayasofya Müzesi oldu. Papa, bugün Rum Ortodoks Patrikhanesi'ne de ziyarette bulunacak

Abone ol

Dünya çapındaki 1,2 milyar Katoliğin ruhani lideri ve Vatikan Şehir Devleti Başkanı Papa Francesco, üç günlük Türkiye ziyareti kapsamında bugün İstanbul'da temaslarda bulunuyor.

Papa Francesko, Sultanahmet Camii'nde İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran'la birlikte dua etti.

Papa'nın bundan sonraki durağı da Ayasofya Müzesi oldu.

1967’den beri Türkiye’yi ziyaret eden dördüncü Papa olan, Papa Francis için İstanbul’da geniş güvenlik önlemleri alındı.

Doğan Haber Ajansı’nın haberine göre Papa’yı havaalanından ayrılmasının ardından, polis geçiş güzergahındaki yolları kapattı ve polis helikopterleri de havadan Papa’nın aracını takip etti.

Papa’nın ziyaret ettiği Sultanahmet Camii ve Ayasofya’nın bulunduğu meydan da giriş ve çıkışlara kapatıldı. Emniyet alanı bariyerlerle çevirdi.

Papa Francesko, bugünkü temasları kapsamında Rum Ortodoks Patrikhanesi'ne de ziyarette bulunacak ve Patrik I. Bartholomeos'la görüşecek.

Sosyal paylaşım sitesi Twitter’da Papa’nın ziyaretiyle ilgili haberler ve fotoğraflar #PopeinTurkey etiketiyle paylaşılıyor.

Barış çağrısı

Papa Francesko dün de Ankara'da Anıtkabir'i ziyaret etmiş, ardından yeni yapılan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la temaslarda bulunmuştu.

Erdoğan ve Papa baş başa görüşmelerinin ardından ortak bir basın toplantısı düzenlemişti.

Papa konuşmasında inançlar arasında anlayış ve takdiri derinleştiren bir diyalog çağrısında bulunmuş ve ve "Fanatik ve köktendinci yaklaşımlar, tıpkı akıl dışı korkular gibi yanlış anlaşılmalara ve ayrımcılığa neden olabiliyor. Bu tür eğilimlerin, inançlı insanların dayanışmasıyla önlenmesi lazım" demişti.

Konuşmasında Orta Doğu'da yaşananlara da değinen Papa Francesko, Suriye'deki sorunun yalnızca askeri müdahale ile çözülemeyeceğini vurgulamış ve barış çağrısında bulunmuştu.

Papa'nın Türkiye ziyaretinin "bölgesel barış için çok önemli bir adım" olduğunu söyleyen Erdoğan da "Hıristiyan dünyasında ve İslam dünyasında, karşılıklı önyargıların hiç arzu edilmeyecek şekilde büyüdüğüne şahit oluyoruz. Batı'da ırkçılık, ayrımcılık, farklı olana nefret ve İslamofobi ne yazık ki son derece hızlı ve ciddi bir şekilde tırmanma seyri gösteriyor. Müslüman ülkeleri yanında Batılı ülkelerde yaşayan Müslümanlara karşı önyargının ve tahammülsüzlüğün giderek arttığını görüyoruz." diye konuşmuştu.

Türkiye'nin 80 milyon nüfusunun yüzde birden azını gayrimüslimler oluşturuyor.

Hıristiyan nüfusunun ise 120 bin civarında olduğu belirtiliyor.

Orta Doğu'daki Hıristiyan nüfus dağılımı ise şöyle: