BIST 10.046
DOLAR 32,27
EURO 34,64
ALTIN 2.409,13
HABER /  POLİTİKA

Pamukbankı böyle bitirdiler

Pamukbank operasyon Ergenekon iddianamesinde. Pazarlıklar ve telefon kayıtları çok konuşulacak.

Abone ol Yeni Şafak'ın ortaya çıkardığı Ergenekon iddianamesinde yeralan Pamukbank operasyonuyla ilgili şaibeli telefon kayıtları gündeme bomba gibi düştü.

Operasyonun dönemin BDDK Başkan Yardımcısı ve Mesut Yılmaz ile Citibank tarafından gerçekleştirildiğini gösteren yeni telefon kayıtları ortaya çıktı.

Telefon kayıtlarında Çukurova Grubu'nun sahibi Mehmet Emin Karamehmet'e ait Pamukbank'a el konulması için Citibank'ın büyük çaba sarfettiği ve Mesut Yılmaz'la ilişkiye girdiği anlaşıldı.

DOĞAN GRUBU'NDAN TEPKİ

Yeni Şafak'ta Pamukbank'ta şaibeli diyaloglar başlıklı habere Doğan Grubu'ndan yalanlama geldi. Gruptan yapılan yazılı açıklamaya göre telefon görüşmelerinin hayali olduğu iddia edildi. Açıklamada ayrıca Deli Dural isminde personelinin almadığı belirtildi.

JİTEM İSİMLERE KOD VEREREK DİNLEDİ

Ergenekon iddianamesinin 265. klasörüne delil olarak konan 18 sayfalık 'Ankara Adli Bilişim İnceleme Bölge Merkezi İnceleme Raporu' adlı belgenin JİTEM tarafından hazırlandığı öğrenildi. JİTEM'in BDDK Başkan Yardımcısı, Citibank Başdanışmanı Yardımcısı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz ile BDDK Başkanı Engin Akçakoca arasındaki görüşmeleri dinlerken bu kişilere kod isim verdiği anlaşıldı.

MR. ANDERSON VERECEK

Ergenekon operasyonunda ele geçirilen telefon kayıtlarında Pamukbank'a el koyma kararının alınmasından sonra Ali Vural kod adıyla dinlenen BDDK Başkan Yardımcısı ile Mesut Yılmaz arasında geçen konuşmada, Yılmaz, Citibank'ı kastederek çabalarının karşılıksız kalıp kalmayacağını soruyor. Vural ise, 'Yok efendim hemen verecekler. Endişe etmeye gerek yok' diyor. Konuşmada verilecek 'şey'in ne olduğu ile ilgili ayrıntılı bilgi yeralmıyor.

CİTİBANK RAHATSIZ

Pamukbank'a el konulduğu gün olan 18 Haziran 2002 sabahı Citibank Baş Danışman Yardımcısı Mr. Anderson (kod isim) ile Ali Vural arasındaki konuşmada ise bankanın, Pamukbank operasyonunda büyük çaba sarfetti anlaşılıyor. Çukorova Grubu'ndan rahatsız olduğunu dile getiren Mr. Anderson, Kemal Derviş ve ekibiyle Türkiye'nin ayağa kalkacağını belirterek şöyle diyor: “Bu holding başımıza ileride bela olabilecek kadar büyüdü ve iştah kabartır hale geldi. Temsilcisi olduğum insanlar durumdan rahatsız. Bu arada ortaya çıkacak sinerjiyi çabuk ve dikkatli olarak boşaltmamız gerekir. Şirket planladığımız gibi dağıtılacak. Ama bir sorun var. Birleşmek istedikleri yolundaki talep yazıları gelmiş olmalı. Bu konuyu biraz sürümcemede bırakacaksınız. Bildiğim kadarıyla karşı taraf Türkiye'de etkin bir isim. Hukuki yönden bu planları boşa çıkartırlar mı?”

MHP'LİYİ UYUTMUŞLAR

Telefon kayıtlarından MHP kontenjanından BDDK Başkan Yardımcısı Kemal Çevik'in Pamukbank operasyonu tamamlanana kadar olaydan bilgisi olmadığı anlaşılıyor. Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, BDDK Başkan Yardımcısı Ali Vural'a Pamukbank operasyonunda 'Kemal Çevik'i şüphelendirmeyin' uyarısında bulunuyor. Vural ise Çevik'in hiçbirşeyden haberi olmadığını söylüyor. Bir sonraki konuşmada ise Yılmaz, 'Az önce Kemal Çevik geldi, birşeyler çeviriyorsunuz dedi, canımı sıktı' diyor. Ali Vural ise Kemal Çevik için endişelenmemesi gerektiğini söylüyor.

Derviş'ten Bahçeli'ye el konsun brifingi

Mesut Yılmaz ve Ali Vural arasında 18 Haziran 2002 günü saat 08.52'de gerçekleşen telefon görüşmesi:

M.Y: Desteği unutmayacaklar di mi? (Citibank Başdanışmanı Mr. Anderson'u kastediyor)

A.V: Yok efendim hemen verecekler. Endişe etmeye gerek yok.

M.Y: Şu Çevik'i, (Kemal Çevik) hiç şüphelendirmeyin tamam mı?

A.V: Hiçbir konudan haberi yok efendim. Çok şaşıracak

M.Y: Haaaaaa (gülüyor). Çooook hem de pek çokkkkk

M.Y: Bu gün Devlet (Devlet Bahçeli) ile Özkan'a (Hüsamettin Özkan) brifing verecek Derviş. (Kemal Derviş). El koymamız lazım filan diyecek.

A.V: Biliyorum efendim. Kendisiyle görüştük.

M.Y: Özkan'ın zaten haberi vardı (Hüsamettin Özkan)

A.V: Evet efendim

M.Y: Engin şehzadeye (Engin Akçakoca) söyle, bana ulaşsın.

A.V: İleteceğim efendim.