BIST 10.209
DOLAR 32,41
EURO 34,81
ALTIN 2.400,38
HABER /  GÜNCEL

Pakistan'da insansız uçak saldırılarında onlarca ölü

ABD'ye ait insansız uçakların Pakistan'da gerçekleştirdiği saldırıda militan oldukları düşünülen onlarca kişi öldü.

Abone ol

Amerikan ordusuna ait insansız uçakların Pakistan'ın kuzeybatısında düzenlediği saldırılarda onlarca kişi öldü.

Pakistan'ın aşiretlerin kontrolünde olan Kuzey ve Güney Veziristan bölgesinde üç ayrı füze saldırısı düzenlendi.

ABD bu bölgenin el-Kaide ve Taliban militanlarına yuva olduğunu savunuyor.

Reuter haber ajansı, saldırıların Pazartesi gecesi başladığını ve uzaktan kumandalı insansız uçaklarla Kuzey Veziristan'daki bir askeri tesise ve bir taşıta 9 füze atıldığını bildiriyor. Bu saldırıda militan olduklarından kuşku duyulan 25 kişinin öldürüldüğü kaydedildi.

Bundan birkaç saat sonra Güney Veziristan'a yönelik bir başka saldırıda ise yine militan oldukları düşünülen 5 kişinin öldürüldüğü bildirildi.

Reuters'a göre, bu sabah da Kuzey Veziristan'daki bir başka askeri tesise iki füze atıldı; bir istihbarat yetkilisi 15 militanın öldürüldüğünü belirtti.

İslamabad-Washington gerginliği

Gözlemcilere göre, son operasyon, Bin Ladin'in öldürüldüğü baskının Amerika Birleşik Devletleri ile Pakistan'ın ilişkilerinde yarattığı hassasiyete rağmen, Amerika'nın hava saldırılarının sona ermeyeceğini gösteriyor.

2 Mayıs tarihinde Abbuttabat kentinde Usame Bin Ladin'in öldürülmesinden bu yana ABD üçüncü hava saldırısını gerçekleştirmiş oldu.

Hava saldırıları, Bin Ladin operasyonu öncesinde de Pakistan ile ABD arasında gerilime neden oluyordu.

Washington, Pakistan'da gerçekleştirdiği saldırıları her zaman teyit etmiyor ancak uzmanlar yalnızca Amerikan ordusunun bu saldırıları gerçekleştirebilecek kapasitede olduğunu söylüyor.

Hava saldırılarında şimdiye kadar çok sayıda militanın yanı sıra yüzlerce de sivil öldü.

Pakistanlı yetkililer bir süredir Amerika Birleşik Devletleri'nden hava saldırılarını sınırlandırmasını istiyordu.

Usame Bin Ladin'in Abbuttabat kentinde, Pakistan yetkililerinin bilgisi dışında bir operasyonla öldürülmesi, iki ülke arasında gerilime neden olmuştu.

Son saldırı, ABD'nin Pakistan'a yaptığı askeri yardımı 800 milyon dolar kısacağını açıklamasının hemen ardından düzenlendi.