BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,78
ALTIN 2.411,96
HABER /  MEDYA

Özkök'ün bu yazısı Erdoğan'ı çıldırtır

Ertuğrul Özkök 'diktatörlük" tartışmalarının olduğu bir zamanda öyle bir yazı yazdı ki Erdoğan ve AK Partililer çok kızacak.

Abone ol

İNTERNET HABER - Başbakan Erdoğan dünkü konuşmasında "Kimse kusura bakmasın. Diktatörlüğün olduğu yerde kimse diktatörlüğü ağzına alamaz. Gazeteler dergiler televizyonlar yayın yapamaz. Sallandırırlar, Mısır’da olduğu gibi" demişti.

Bu konuşma ile birlikte "Erdoğan'a yönelik diktatörlük" eleştirileri yeniden alevlendi. Günün en ilginç yazısı da Ertuğrul Özkök'ten geldi.

Özkök, Erdoğan'ın ismini anmadan yazdı ama bütün cümleler ve tanımlamaları Başbakan'a ve psikolojik durumuna yönelik oldu. Yazıda öyle satırlar var ki AK Parti çevrelerini hayli kızdıracak.

"Ben bir T.C. vatandaşı olarak, ülkemin ne tür bir lider tarafından yönetilmesini isterim" diyerek yazısına başlayan Özkök, Türkiye İnsan Yönetim Dergisi'nden okuduğu bir makale ile Erdoğan'a inceden atışlar yaptı.

İşte o yazıdan bölümler;

“Güç ve kontrol hazzının hazin sonu...”
“Tam aradığım yazı”
dedim.
Sizin kafanızda da, benimki gibi, “Çalıştığım yerde veya yaşadığım ülkede nasıl bir yönetici ve lider isterim” gibi manasız bir soru varsa...
Buyrun birlikte okuyalım.

(...) ZEHİRLİ LİDERLİK

Bir insanın eline aşırı bir güç ve hastalık derecesinde kontrol tutkusu verirseniz, ortaya “toksik liderlik” çıkıyor. Yani “zehirli liderlik”...
Bu kavramı ilk defa işittim...
Dergi bu tipi şöyle tarif ediyor:
“Karakter özellikleriyle etrafındakilere ağır ve kalıcı zararlar veren bir yönetici anlayışı...”
Demek ki, lider konumundaki kişileri bekleyen büyük bir “güç zehirlenmesi” tehlikesi varmış.
   
BÖYLE BİR LİDER İSTER MİSİNİZ?

Çalıştığınız şirketin veya yaşadığınız ülkenin başında böyle bir lider olsun ister miydiniz?
Cevabı insandan insana değişiyor.
Çünkü bazılarına göre çok tehlikeli bir “toksik lider”, ötekiler için “kahraman” olabiliyor.
Ancak şu değişmez bir gerçek olarak karşımızda duruyor.
Toksik liderler, şirketleri ve ülkeleri için çok tehlikeli işler yapabiliyor.

TOKSİK (ZEHİRLİ) LİDERİN ÖZELLİKLERİ

MADEM tehlikeli bir durum var, iyi bir vatandaş olabilmek için “toksik liderin” özelliklerini öğrenelim.
-CAZİBE Toksik liderler öncelikle cazibesi çok yüksek karizmatik kişiler oluyor, bu da manipüle etme yeteneklerini arttırıyor.
-BU TÜR LİDERLER yönettiği insanlara kötü davranmak, küçümsemek, küçük düşürmek, kasıtlı olarak durumlarını kötüleştirmek, baştan çıkarmak, marjinalleştirmek, korkutmak, moral bozmak, haksızlık yapmak,  mücadele etme gücünü kırmak, hapsetmek, işkence ve terör uygulamak ya da öldürmeye kadar giden davranış bozuklukları gösteriyorlar.
-TOKSİK LİDERİN zehirlediği ortamda yöneticiyle aynı düşünenler ödüllendiriliyor, farklı düşünenler cezalandırılıyor. “Evetçiler” yönetici pozisyonlara getirilirken,
eleştirel düşünenler, sorgulama yeteneği olanlar dışlanıyor.

‘Güçlü’ diye hayran olduğumuz lider aslında nasıl bir insan

BAZILARI, “güçlü lider” olarak gördüğü kişilere hayranlıkla bağlanıyor. Ama 21’nci yüzyıl psikologları, bu davranış biçimini, “sakat bir yönetim anlayışı” ve gücün çarpık tanımlanması” olarak görüyorlar. Bu tür liderler:
-Kendilerini, her şeyi kontrol etmek zorunda hissediyorlar. Bundan haz alıyorlar. Bu aşırı kontrol duygusunun şirkete veya ülkeye verdiği zararın zerre kadar farkında değiller.
-Giderek bilinmeyenden, başarısızlıktan korkmak, insanlara güvensizlik, yetersizlik duygusu, özgüven kaybı ya da aşırı büyüklük sanrısı gibi ağır psikolojik sorunların kıskacına giriyorlar.
-İnsanın değerini anlamaktan yoksun olan toksik liderlerin, insan doğasına çarpık bakışı kendisine bağlı çalışanlarla kurduğu ilişkiyi de zehirliyor.

Ertuğrul Özkök'ün yazının