BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  MEDYA

Özkök Hürriyet'in ırkçı manşetini nasıl savundu?

Hürriyet'in Mandela için attığı ırkçı manşet üzerinden başlayan tartışma Ertuğrul Özkök ve Ahmet Kekeç arasında hararetli bir polemiğe sahne oluyor.

Abone ol

GAZETECİLER.COM
Hürriyet sinin geçtiğimiz gün vefat eden efsanevi lider Nelson Mandela için 1992 yılında attığı "Çirkin Afrikalı" manşeti medyada çarpıcı bir polemiğe sahne oluyor. Star gazetesi yazarı Ahmet Kekeç'in Hürriyet'e yönelttiği eleştirilere dönemin yayın yönetmeni Ertuğrul Özkök'ten cevap geldi.

ÖZKÖK O IRKÇI MANŞETİ NASIL SAVUNDU?

Gazeteciler.com'a konuşan Özkök 1992 yılında attığı manşeti savunmaktan geri durmadı. Sosyal medyada sert eleştirilere konu olan manşetin ırkçı olmadığını iddia eden Özkök gazeteciler.com'un sorularına şu yanıtları verdi:

“Öyle ırkçı bir manşeti atma ihtiyacını niçin duydunuz?”

Özkök telefonun öbür ucunda önce güldü sonra da “Bir insana ’Zenci’ veya ‘çirkin” demenin ya da doğup büyüdüğü kıtanın adıyla hitap etmenin hakaret olduğu nerede görülmüş ya da yazıyormuş?..” diye sorduktan sonra konuşmasını sürdürdü:

“Bugüne kadar birisine ‘zenci’ ya da ‘çirkin’ denildiği için dava açılmış da mahkeme ‘zenci’ ya da ‘çirkin’ diyen kişiyi mahkum mu etmiş?.. Yok böyle bir şey. ‘Zenci’ demek hakaret olsa sayın Başbakan kendisinin ‘Türkiye zencisi’ olduğunu söyler mi?. Hem yahu arkadaş, yıllardır ‘Çirkin Amerikalı - ‘Pis Yahudi’ diyen de aynı arkadaşlar değil mi?.. ‘Çirkin Amerikalı - Pis Yahudi’ diyen o çevreler Amerikalılara ve Yahudi’lere hakaret etmiş olmuyor da; o günün şartlarında, Türk milletinin ulusal kahramanı Atatürk adına verilen ödülü reddeden birisinin yaşadığı kıtanın adının önüne ‘çirkin’ sıfatı konulunca mı hakaret oluyor?”

“Neydi o günün şartları?”

“Askeri darbenin üzerinden üç seçim geçmiş. Turgut Özal Cumhurbaşkanı, siyasi yasaklarından kurtulmuş Süleyman Demirel başbakan, İsmet İnönü’nün oğlu Erdal İnönü Başbakan yardımcısı. Başbakan ve Başbakan Yardımcısı Güneydoğuda Kürt realitesini kabul ettiklerini açıklamışlar. Türkiye tabularını yıkıyor yani o günlerde.”

“Ne alaka?”

“Manşetin atılışında asker baskısı arayanlar var da o nedenle söylüyorum. Alâkası bile yok diyorum. Hem birisine ‘çirkin’ demek suç değil ama ortada bir ırkçılık yokken birisinin ‘ırkçı’ olduğunu ileri sürmek asıl suçtur. Dünyanın hiçbir ülkesinde birisinden ait olduğu kıtanın adını anarak söz etmek ırkçılık olarak kabul edilmez. Edilse ‘Asyalı’ demek, ‘Avrupalı’ demek hep hakaret ve suç olarak kabul edilmeli. Dedim ya bir insana ‘çirkin’ demek de yaşadığı kıtanın adıyla hitap etmek de suç değildir. ‘Zenci’ kelimesi de Türk tarihinde hiçbir zaman ‘ırkçı’ bir ifade olarak kabul edilmemiştir. Aksini iddia eden arkadaşlar Türk Dil Kurumu sözlüğüne bakıversinler bir zahmet. O günkü gazetelerin arşivlerine de girip baksınlar; Mandela için neler yazılmış, neler yakıştırılmış. Hem unutmayın. Daha düne kadar aynı arkadaşlar Öcalan için de ‘bebek katili’ diyorlardı ama bugün aynı kişiden ‘barışın kahramanı’ olarak söz ediyorlar..”

“Bugün bazı siyasi veya sosyal guruplar, Öcalan’a ‘Recep Tayyip Erdoğan Büyük ödülü’ diye bir ödül verseler ve Öcalan kabul etmese, sizi ırkçılıkla suçlayan arkadaşlar sizin o gün Mandela’ya gösterdiğiniz tepkiyi gösterirler mi sizce?”

“Bu soruyu bana soracağınıza beni ırkçılık gibi dünyanın en aşağılık suçlarından biriyle suçlayanlara sormanız gerekmez mi?”

“Haklısınız… O halde aynı soruyu buradan Ahmet Kekeç’e soruyoruz…”

KEKEÇ'TEN SERT YANIT: AYIP YAHU PARAYI AZ BULDU NE DEMEK?

Özkök'ün yanıtlarına tartışmanın diğer tarafı olan Ahmet Kekeç'ten gelen yanıt hayli sert oldu. Hürriyet'in haberinde tek sorunun başlıktaki ifade olmadığı vurgulayan Kekeç, haberde yer alan fantastik iddiaları hatırlattı. Mandela'nın para ödülünü az bulduğu ve PKK'nın etkisi altında kaldığı yönündeki iddialara işaret eden Kekeç "Ayıptır yahu" dedi.

Diyor ki Kekeç:

"Evet; Ertuğrul Bey 'zenci' kelimesinin bizim ülkemizde hakaret olarak kabul edilmediği konusunda haklı ama ben de zaten o konunun üzerine pek durmadım. Benim asıl eleştirdiğim husus; Hürriyet'in haberinde kullanılan cümleler ve üslûp. Ben, Mandela'nın itibarsızlaştırılmak amacıyla haberde 'para ödülü az geldi' diye bir durum tespiti yapılmasına ve hiç ilgisi olmadığı halde 'PKK ile bağlantısı var' iddialarının saçmalığına dikkat çekmek istedim. Ayıptır yahu. Mandela ödülü reddederken reddediş sebebinin Atatürk'ün tarihi kişiliğiyle ilgisi olmadığını; Atatürk'e saygı duyduğunu ama onun ülkesi Türkiye'de Kürt halkına baskı yapıldığını özgürlüklerinin kısıtlandığını protesto etmek istediğini açıklamıştı. Mandela'nın o açıklamasından hiçbir bölüm verilmeden adamı 'ödülü para az geldiği için reddetti' diye itibarsızlaştırmak, 'paragöz' yapmak; yine çok alâkasız bir biçimde PKK ile bağlantılı göstermek yalan olduğu için ayıptır. Yani Ertuğrul Bey keşke asıl o kısma cevap verseydi. Yani ödülü para az geldiği için reddettiği yerine, o günlerde Türkiye'deki baskı rejimini protesto etmek için reddettiğini belirtseydi."

Evet; Kekeç de bunları söylüyor.
Bizden bu kadar.
Eğer tartışmaya devam edeceklerse ikisinin de köşeleri var.
Biz de oradan okur yine sizlerle paylaşırız.

 

17302.jpg