BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  EKONOMİ

Özbek patronlar Uşak'a uğurlu geldi!

Yeni yatırımlar geliyor. Tarihi buluşma Uşak'a yarayacak!

Abone ol

Özbekistan'ın Harezm vilayetinden ticari ilişkilerin geliştirilmesi için Türkiye'ye gelen heyet, Uşak Ticaret ve Sanayi Odası’nda (UTSO) işadamlarıyla bir araya geldi.

YATIRIMLAR YOLDA!
Harezm Belediye Başkan Yardımcısı Shokir Bekchanov'un başkanlığını yaptığı ve Özbekistan Dış Ticaret Müsteşarı Bahodir Ahmedov, belediye başkan yardımcıları ve işadamlarınında bulunduğu heyet dün öğle saatlerinde Uşak’a gelmişti. Gün boyu çeşitli temaslarda bulunan Özbekistan heyeti dün akşam saatlerinde UTSO’da işadamları ile bir araya geldi. Toplantıya UTSO Başkanı İsmail Karaman ile çok sayıda Uşaklı sanayici katıldı. UTSO Başkanı Karaman, amaçlarının karşılıklı işbirliği geliştirmek ve yatırım fırsatlarını değerlendirmek olduğunu bildirdi.
Toplantıda bir konuşma yaparak Özbek heyete Uşak’ın sanayi potansiyeli hakkında bilgi veren UTSO Başkanı İsmail Karaman, tekstil, deri ve seramik sektörlerinin yanı sıra geri dönüşüm konusunda da önemli bir potansiyele sahip olduklarını kaydetti.

HANGİ SEKTÖRLERE YARAYACAK?
İsmail Karaman toplantıda şunları söyledi; “ Tekstil, gıda, seramik ve deri sektörlerinde önemli bir yere sahibiz. Özellikle battaniyede ülke üretiminin yüzde 98’ini karşılıyoruz. Pamuklu dokuma konusunda da ciddi işletmelerimiz var. Türkiye’deki gazlı bez üretiminin de yüzde 95’i ilimizde üretiliyor. Günlük 30 ile 50 bin adet peluş aylık ise 400 bin adet bizon battaniye üretiyoruz. Günde 500 ton tekstil telefini işliyoruz. Bu konuda da ülke ekonomisine önemli bir katkı sunuyoruz. Geri dönüşüm firmalarımız sadece bu alanda değil doğada yüz yıllarca kaybolmayan pet şişelerin geri dönüşümünde ve hurda otomobil lastiklerinin dönüşümünde de faaliyet gösteriyor. Pet şişe atıklarından günde 150 ton polyester üretmenin yanı sıra 15 ton da hurda oto lastiğini ekonomiye kazandırıyoruz. İlimizdeki 3 seramik fabrikası yıllık 35 milyon metrekare yer ve duvar karosu üretiyor. Son yıllarda süt ve süt ürünleri sektöründe de büyük ilerleme sağladık. Günlük 400 ton süt üretimi ile İzmir’den sonra Ege’nin en büyük süt üreten ili konumundayız. Özbekistanlı kardeşlerimizle karşılıklı iyi ilişkiler kurup ticareti geliştirmeyi hedefliyoruz. Özellikle deri ve pamuklu dokuma alanlarında işbirliği yapabileceğimizi düşünüyorum”

UŞAKLI PATRONLARA DAVET!
Heyet adına konuşan Harezm Belediye Başkan Yardımcısı Shokir Bekchanov ise henüz 19 yıllık bir geçmişe sahip ülke olduklarını ifade ederek Harezm kentinin meyve, sebze, hayvancılık ve sanayi alanlarındaki potansiyelini rakamlarla anlattı. Bir milyon 500 nüfusa sahip olduklarını anlatan Shokir Bekchanov şunları söyledi; “Uşak’ın sanayi tesislerini yerinde inceledik. Gelişmiş bir sanayisi olan kentinizle yatırım fırsatlarını değerlendirip işbirliği yapabileceğimiz sektörleri tespit ettik. Sizlerinde bizi ziyaret etmenizi ve kapasitemizi görmemizi arzu ediyoruz. Harezm şehrinin 643 bin adet büyükbaş hayvan var ve yıllık 80 bin ton et, 600 bin ton da süt üretim kapasitesi var. Yıllık 387 bin ton sebze üretim kapasitemiz 260 bin ton da meyve üretim kapasitemiz mevcut. Özellikle doğalgaz ve elektrik üretimi alanlarında iyi durumdayız. Uşaklı kardeşlerimizle ortaklık kurmak ve ticareti geliştirmek isteriz. Ülkemize yatırım yapmak isteyen yabancı yatırımcılara ciddi destek veriyoruz. Ülkemize gelen yabancı yatırımcılar 7 ile 10 yıl arasında her türlü vergiden muaf tutuluyor. İhracata yönelik yatırımlarda da artı desteklemeler veriliyor. Bütün bu fırsatları ülkemizi ziyaret ederek yerinde görmenizi arzu ediyoruz”

Toplantıda daha sonra Özbek heyeti ile Uşaklı işadamları ikili görüşmelerde bulundu.