BIST 9.140
DOLAR 32,39
EURO 35,05
ALTIN 2.326,76
HABER /  GÜNCEL

ÖYM'ler kapatıldı Başbuğ'un talihsizliği mi?

Anayasa Mahkemesi bugün İlker Başbuğ kararı ile tahliyenin yolunu açtı. Ancak aynı anda gelen ÖYM onayı Başbuğ işini karıştırdı.

Abone ol

Anayasa Mahkemesi (AYM) İlker Başbuğ için flaş bir karar verdi. Buna göre; eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un kişi hürriyeti ve güvenliğine ilişkin haklarının ihlal edildiğine karar verdi.

Ve AYM, Ergenekon’a bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nden İlker Başbuğ’un tahliye talebini incelemesi ve gereğinin yapılmasını istedi.

Ancak...

Yine bir son dakika gelişmesiyle; Cumhurbaşkanı Gül Özel Yetkili Mahkemeleri’ni (ÖYM) kapatan yasayı onayladı.

Yani Ergenekon mahkemesi, yani İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, yani İlker Başbuğ için karar vermesi gereken mahkeme de kapatıldı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi sadece, 15 gün içinde Ergenekon davasında verdiği hükümlere dair gerekçeli kararını yazabilecek.

O halde...

Soru şu: AYM’nin verdiği karara göre, İlker Başbuğ’un tahliye talebine kim bakacak?

Herkesin aklında olan bu sorunun yanıtını ODA TV avukat Hüseyin Ersöz'e sordu. İlker Başbuğ kararını hangi mahkemenin vereceğine ilişkin avukat Hüseyin Ersöz ise şöyle bir değerlendirme yaptı:

"Özel Yetkili Mahkemeleri kaldıran yasa, Cumhurbaşkanı'nın onaylaması sonrasında resmi gazetede yayınlanacak ve yürürlüğe girecektir.

Geçici 14. Madde de, yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte bu Mahkemelerin ellerindeki dosyaları Genel Yetkili Mahkemelere devredeceği belirtilmiştir. Bu çerçevede İlker Başbuğ Kararı emsal gösterilerek diğer sanıklar tarafından yapılacak olan tahliye başvurularını karara bağlayacak olan mercii, kapatılan mahkemelerin bulunduğu yerdeki mahkemeler olacaktır.