BIST 10.056
DOLAR 32,25
EURO 34,83
ALTIN 2.424,65
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Öymen'e göre AK Parti tuzak kurdu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, bazı AK Parti milletvekillerinin Baykal'ın kuyusunu kazdığını iddia etti.

Abone ol

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Anayasa değişikliği teklifiyle ilgili, ''Venedik Komisyonu, iktidar partisinin tam tersini söylüyor. (Birbirine bağlantılı olmayan maddeler, aynı paket içinde halk oylamasına sunulamaz) diyor'' dedi. Öymen, Baykal'ın AP Sosyalist Grup Toplantısı'na katılmasıyla ilgili olarak ise önemli bir iddiada bulundu.

Onur Öymen, partisinin Bursa İl Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, ülkenin gerçek gündeminin, yoksulluk, işsizlik, yolsuzluk, ekonomi, tarım ve sanayideki sıkıntılar olduğunu vurguladı.

Hükümetin, bu sıkıntılardan bahsedilmesini önlemek amacıyla Anayasa değişikliği teklifini gündeme getirdiğini ileri süren Öymen, ''Bu paketin 24 maddesi üzerinde uzlaşmaya varılabileceğini söyledik. 'Referanduma gitmeye gerek kalmaz' dedik, ama dinlemediler. Çünkü onların asıl hedefi, Anayas Mahkemesi ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) yapısı ve seçim sistemini değiştiren maddelerle parti kapatılmasıyla ilgili madde'' diye konuştu.

Öymen, söz konusu 3 maddenin, Anayasa'nın değiştirilmez maddelerinden olan ''Hukuk Devleti'' ilkesini kökten zedelediğini iddia ederek, ''Sürekli değişiklikleri Avrupalıların istediğini söylüyorlar ama Avrupalıların en önemli tavsiyeleri, HSYK'dan Adalet Bakanı ve müsteşarının çıkarılmasıdır. Anayasa değişikliğinde hedefleri 3 maddedir, gerisi bir elma şekeri gibidir. (Avrupa'nın izlediği yöntemlere göre, Venedik Komisyonu'nun tavsiyelerine göre hareket ediyoruz) diyorlar. Venedik Komisyonu, iktidar partisinin tam tersini söylüyor. (Birbirine bağlantılı olmayan maddeler, aynı paket içinde halk oylamasına sunulamaz) diyor. Vatandaş, bir maddeye (Evet) derken, istemediği, (Hayır) diyeceği maddeyi de onaylamak zorunda bırakılıyor'' ifadesini kullandı.

ONUR ÖYMEN'DEN BÜYÜK İDDİA

Onur Öymen, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, bir süre önce Avrupa Parlamentosu'nun (AP) ikinci büyük grubu sosyalistlerin yöneticileriyle bir araya geldiğini anımsattı.

Öymen, ''AP Sosyalist Grup Toplantısına gittik. Muhalefeti, bizi yıpratmak için çalışma yaptığını tespit ettik. Genel Başkanımız AP Sosyalist Grup Toplantısı'na gitmeden önce bazıları, mektuplarla grup üyelerine bazı iddialarda bulundular. Elimizdeki mektup, 9 Nisan 2010'da gönderilmiş yani Baykal'ın ziyaretinden 4 gün önce. Burada aklınıza gelebileceği gibi (CHP, reformlara, her türlü gelişime karşıdır, askeri müdahalelere taraftır) anlamlarına gelecek yalanlar, iddialar var. 10 Nisan'da grup üyelerine bir mektup daha gönderiliyor. AKP milletvekilinin imzasını da taşıyan mektupta da aynı içerikler var. İpe sapa gelmez iddialar var. Partiye, genel başkana ve bizzat bana dair bir takım iddialar'' dedi.

SOSYAL DEMOKRATLAR RAHATSIZ OLMUŞ

Bu toplantıda, CHP olarak Türkiye'nin yararına mücadele yürüttüklerini vurgulayan Öymen, ''Biz onlara böyle mi yaptık? Ama bu yaptıkları, ters tepti. Sosyal demokratlar, bu şikayetlerden rahatsız olduklarını söylediler. Böyle olumsuz bir kampanya yürütülmesini, tepkiyle karşıladılar'' diye konuştu.

Öymen, Brüksel'deki bu görüşmelerin çok olumlu sonuçlandığını dile getirerek, ''Buna rağmen (CHP'ye soğuk duş, sosyalistlerin CHP'ye ayarı) şeklinde haberler yapıldı. Akıl alır gibi değil. Güneşi balçıkla sıvamaya güçleri yetmeyecek. Yarın Anayasa maratonuna başlıyoruz. Halk, gerçekleri görecektir. Bazıları da kendi kazdıkları kuyuya, kendileri düşecektir. Yarından itibaren ülkede çok ciddi bir sınav olacak. Bu sınavı, Türk milleti kazanacaktır'' ifadesini kullandı.