BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,76
ALTIN 2.439,16
HABER /  EKONOMİ

Oyakın satışı mayına takıldı

MİT, Oyakbank'la anlaşan Hollandalı finans devi ING'yi mercek altına aldı.

Abone ol

MİT, şimdi de Oyakbank'la anlaşan Hollandalı finans devi ING'yi mercek altına aldı. Şirketin, 'mayın ve misket bombası üreticileri ile ilişkisi olduğu' iddiaları araştırılıyor.

Abank'ın Yunan Alphabank'a satışı sırasında devreye giren MİT, alıcı firma yöneticilerinden birinin daha önce Yunan istihbaratında çalıştığını belirterek satışın onaylanmasını engellemişti.

Basındaki haberleri ihbar kabul eden Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), olayı istihbarat teşkilatına intikal ettirdi. İç ve dış güvenliğe ilişkin olarak Oyakbank'ın satışında da Abank'ta olduğu gibi MİT ve Dışişleri Bakanlığı'na yazı yazdıklarını aktaran bir yetkili, "Buradan gelecek bilgi notu bizim için önemli. Raporun mahiyeti belirleyici olabilir." dedi. Dünyanın en büyük finansal hizmetler gruplarından ING, Oyakbank'ın tamamını 2 milyar 673 milyon dolara satın almak üzere anlaşmıştı.

BDDK, Abank'ın (Alternatifbank), Yunan Alpha Bank'a satışına geçen hafta onay vermemişti. MİT'ten gelen raporda, bankanın yönetim kurulu üyesi Pavlos Apostolides'in 1999-2004 yılları arasında Yunanistan Gizli Servisi'nin (EYP) en tepesinde görev yaptığı belirtilmişti. Apostolides, emekli olduğu tarihten bu yana Yunan Alfa'nın yönetim kurulunda faal olmayan bağımsız üye. Yunanlı banka, Alternatifbank ve ALease'in yarısı için 242,3 milyon dolar ödeme ve gruba yüzde 50-50 ortak olma konusunda anlaşmıştı. Ancak bu anlaşma MİT'in 1,5 ay önce BDDK'ya gönderdiği yazı ile engellenmiş oldu.